Enflasyon düşerken gıda fiyatları neden arttı

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN aey@dunya.com

TÜİK, tüketici ve üretici fiyat endeksini açıkladı. Açıklamaya göre, Aralık’ta tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.40 düştü. Yıllık enflasyon yüzde 20.30 oldu. Üretici fiyat endeksi ise, Aralık ayında yüzde 2.22 düşüş kaydederken, yıllık bazda yüzde 33.64 arttı. Aralık ayında enflasyon düşerken,en yüksek artış gıda ve alkolsüz içkiler grubunda gerçekleşti. Gıda ve alkolsüz içkilerde Aralık ayında tüketici fiyat endeksinde yüzde 1.08 artış oldu.

Gıda fiyatları enflasyonun üzerinde arttı

TÜİK verilerine göre, hem aylık hem de yıllık bazda gıda fiyatlarındaki artış enflasyonun üzerinde gerçekleşti.Yıllık gıda enflasyonu yüzde 25.11 oldu. Gıda fiyatlarındaki artışın temel nedenlerinden birisi artan yüksek girdi fiyatları,iklim değişikliği ve buna bağlı olarak tarımsal üretimin azalması.

Üretim azaldı fiyatlar arttı

Geçen hafta TÜİK’in açıkladığı “2018 Bitkisel Üretim” verileri üretimin azaldığını gösteriyor. TÜİK, 2018 bitkisel üretim verilerine göre 2018 yılında önceki yıla göre, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 5.8, sebzelerde yüzde 2.6 azalırken, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 0.8 oranında artış gerçekleşti. Üretimdeki düşüşün yanı sıra özellikle yılın ikinci yarısında dövizdeki artışa bağlı olarak ihracatın cazip hale gelmesi gıda fiyatlarının artışında bir başka faktör olarak öne çıktı.

Fiyatı en çok artanlardan 6’sı tarım ürünü

Aralık ayında fiyatı en çok artan ürünler sıralamasında ilk 6 sırada tarım ürünleri var. İlk sırada yer alan patlıcanda aylık fiyat artışı yüzde 36.82 olurken diğer ürünlerdeki artış sırasıyla şöyle; salatalık yüzde 32.97, kabak yüzde 29.38, sivri biber yüzde 26.67, yeşil soğan yüzde 20.88 ve kuru soğan yüzde 16.40 oranında arttı. Patateste fiyat artışı yüzde 9.36 oldu.

Domates ve portakal fiyatı en çok düşen ürünler

Aralık ayında fiyatı en çok düşen ürünler arasında portakal yüzde 17.64'le ilk sırada, yüzde 12.80 düşüşle domates ikinci sırada yer aldı. Limon fiyatı da yüzde 5.75 düştü.

Yaz sebzelerinde fiyatı arttı

Fiyatı artan tarım ürünlerine bakıldığında patlıcan, salatalık, biber, kabak hemen hepsi yaz sebzesi. Dolayısıyla bu dönemde sadece sera üretimi olan bu ürünlerdeki fiyat artışı şaşırtıcı değil. Fiyatı en çok düşen portakalda ise Akdeniz sineği nedeniyle ihracatta yaşanan sorunların etkili olduğu söylenebilir. Domateste, tarla üretiminin sona ermesi ve sera üretiminin devreye girmediği geçiş döneminden sonra Aralık’ta sera domatesinin piyasaya arzı fiyat düşüşünde etkili oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar