Engelli dostu kent Mersin

Fahriye KUTLAY ŞENYURT
Fahriye KUTLAY ŞENYURT MERSİN'den fahriye.senyurt@dunya.com

Bir ülkenin ya da şehrin gerçek anlamda gelişmiş bir ülke ya da şehir olabilmesi için bu şehirde yaşayan engelli bireylerin de en az engelsiz bireyler kadar rahat bir şekilde dışarı çıkabilmesi, kamu hizmetleri başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarını başkasına muhtaç olmadan giderebilmesi gerekir.

Ülkemizin bu konuda istenen seviyede olduğunu söylemek güç. Ama güzel adımlar da atılmıyor değil. Mersin son yıllarda bu anlamda attığı adımlarla adından sıkça söz ettiren bir kent oldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu hizmetler sayesinde artık engelli vatandaşlar daha rahat sokağa çıkarak kendi ihtiyaçlarını giderebilmekte. İnsanın aklı gözünün ucunda derler. Bugüne kadar etrafımızda göremediğimiz ve göremediğimiz içinde varlığından bu kadar haberdar olmadığımız engelli vatandaşlarımızla artık her yerde karşılaşabilmekteyiz.

Toplu taşıma araçlarından yollara ve parklara varıncaya kadar yapılan düzenlemeler sayesinde artık etrafımızda her zamankinden daha çok engelli vatandaş görebiliyoruz. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, engelli vatandaşlar için verdikleri sözleri bir bir hayata geçirdiklerini belirterek “Mersin’imizi tüm toplum kesimleriyle birlikte mutlu, huzurlu, sağlıklı, güvenli ve müreffeh bir yaşam standardına kavuşturmak hedefi ile yola çıktık. Kayıt altına alınmayan ve ölçülmeyen hiçbir işin başarıya ulaşamayacağı gerçeğinden hareketle, “Engelli Birey Bilgi Formu” hazırlayarak işe koyulduk. Yaklaşık 18 bin engellimizin yaş, cinsiyet, ikamet, öğrenim, iş, meslek, engel türü, engel durumu gibi konulardaki veri girişlerini gerçekleştirdik. Böylece oluşturduğumuz “Engelli Veri Tabanı”nda yer alan bilgilerden yola çıkarak, engelli bireylerimizin ihtiyaçlarına uygun en iyi hizmeti, en doğru ve kaliteli şekilde, kişiye özel olarak vermeye başladık” demekte.

Elde edilen bilgiler sayesinde, Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi, Engelsiz Mersin Mesleki Eğitim Merkezi, Engelsiz Yaşam Merkezi ve Parkı gibi hizmetler hayata geçirilirken diğer yandan da, engelsiz koro ve tiyatronun yanı sıra engelsiz sinema gösterimleri, empati etkinlikleri, meslek kursları, şenlikler, paneller, geziler, Braille alfabesiyle yazılmış hikâye kitapları dağıtımı gibi pek çok proje yürütülmekte. Engelli bireylerimizin spor becerilerini geliştirmek, sosyal hayata adapte olmalarını sağlamak amacıyla, aileleri ile birlikte keyifli vakit geçirebilecekleri spor kursları ve yarışmalar düzenlemekte.

İlgili paydaşlarla “Engelsiz Otel”, “Engelsiz Tatil”, “Engelsiz Bina”, “Engelsiz İbadethane”, “Engelsiz Banka” projelerini devreye alan belediye, İlk örneklerini Kızkalesi ve Susanoğlu sahillerinde hizmete sunduğu “Engelsiz Plaj” projesini de hayata geçirdi.

Bütün bu hizmetlerinden dolayı da Mersin Büyükşehir Belediyesi, Dünya Engelliler Vakfı ve Dünya Engelliler Birliği tarafından “Küresel Sosyal Farkındalık Ödülü” ne layık görüldü. Yine 2016 yılında Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesine göre de “Erişilebilirlik Ödülünü” almaya hak kazandı.

Geçtiğimiz günlerde Mersin Büyükşehir Belediyesi, dünyada ve Türkiye’de bir ilke imza atarak 1. Mersin Uluslararası Engelsiz Sanat Festivali”ni düzenledi. Festivale 16 ülkeden 18 sanatçı katıldı. 5 gün süren festival boyunca dünyanın değişik ülkelerinden gelen sanatçılar yaşama ve sanata engel olmadığını tüm dünyaya göstermiş oldu.

Tüm engellerin ortadan kaldırılması için özel toplu taşıma ve servis araçlarının da engelsiz hale getirilmesi başta olmak üzere, tüm binaların engelsizleştirilmesi gibi alınması gereken daha çok yol var. Marifet iltifata tabidir derler. Bu adımları atan Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin onları da bir bir hayata geçireceğine inanıyorum. Bu vesile ile Mersini engelsiz şehir yapma gayreti içinde olan başkan Burhanettin Kocamaz ve ekibini kutluyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
MTSO'da seçim heyecanı 06 Nisan 2018