Mersin yatırımlardan hakettiği payı alıyor

Fahriye KUTLAY ŞENYURT
Fahriye KUTLAY ŞENYURT MERSİN'den fahriye.senyurt@dunya.com

Son 15 yılda hükümet yatırımlarından çok ciddi pay almakta Mersin.  Özellikle Lütfi Elvan’ın Kalkınma Bakanı olması ile birlikte yatırımlar hem sayı ve tutar olarak artmaya hem de yatırımların hayata geçmesindeki süreler ciddi anlamda kısalmaya başladı.

Son 15 yılda hükümetler tarafından Mersin’e yapılan yatırım ve verilen desteklerin tutarı 24 milyar Türk lirasını buldu. Bu yatırımlarda 5.7 milyar Türk lirası ile Orman ve Su işleri bakanlığı başı çekmekte. Bunu 4.9 milyar lira ile İlbank, 3.25 milyar ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı onu da Aile ve Sosyal politikalar bakanlığı 2.6 milyar lira, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ise 2.14 milyar lira ile takip etmekte.

Son 15 yılda Mersin’e en çok yatırım yapan bakanlık olan Orman ve Su işleri Bakanı Bakanı Veysel Eroğlu ile Mersin Milletvekili ve kentimizin bakanı olan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan geçtiğimiz hafta bir dizi temel atma ve ziyarette bulunmak üzere şehrimizdeydi. Yatırım tutarı  608 milyon lira yatırım bedelli 21 adet tesisin temelini attılar. İki bakan diğer yandan da 138 milyon TL bedelli 41 ek yeni yatırım için de müjde verdi.

Temeli atılan yatırımlar şu şekilde sıralanmakta;  Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek olan, aralarında Değirmençay Barajı, Pamukluk Barajı İçme Suyu İsale Hattı ve Anamur Alaköprü Sulamasının da bulunduğu 19 adet tesis ile birlikte Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek müteferrik tesisler ile Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından ağaçlandırma ve ormancılık projesi adı altında yapılacak 1 adet tesisten oluşmakta. Bu tesislerin yanı sıra, Bakan Eroğlu’nun verdiği  41 adet yatırım müjdenin 30’unu ise göletler, sulama çalışmaları ve dere ıslahları oluştururken, 5 adet ağaçlandırma çalışması, 5 adet altyapı ve sosyal donatı çalışması, 1 adet de meteoroloji gözlem istasyonu kurulmasından oluşmakta ve toplam yatırım tutarı 138 milyon TL olarak hesaplanmakta.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin programında bir süredir tartışma konusu haline gelen balık çiftlikleri ile ilgili konuya da nokta koymuş oldu. Lütfi Elvan, balık çiftliklerinin Muğla’dan Mersin’e taşınacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını; ne Tarım Bakanlığı'nın ne de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu yönde bir izni olmadığını söyledi.

Bir süredir Adana Mersin karayolunda yapımı devam eden ve şehre ulaşımda adeta çileye dönüşen Liman Hal kavşağının Aralık ayı içinde bitirileceğini, Organize Sanayi Bölgesine Otoban bağlantısı için ise çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Mersin’in bazı büyük projelerinin durumuna da bakacak olursak; Mersin’i Antalya’ya bağlayacak olan otoban standardındaki yolun çalışmaları hızla devam ediyor. Köprü ve tünellere donatılan yolun büyük kısmı bitirilmiş durumda. Yıllardır adeta işkence haline gelen bu yolda artık çok daha kısa sürede konforlu bir şekilde yolculuk yapmak mümkün olabilmekte. Adana Mersin arasında hızlı tren için çalışmalar süratle devam etmekte.

Yapımı tamamlandığında ülkemizin en büyük havalimanlarından olacak olan Çukurova Havalimanındaki çalışmalar ise istenilen hızda olmasa da ilerlemekte. Mersin mevcut sistem içinde yatırımlardan hak ettiği payı alıyor. Mersin olarak artık yeni şeyler söyleme vakti geldi. Sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm Mersin sevdalılarının artık farklı ve yeni projeler geliştirerek gerek hükümetlerden gerek ise özel sektörden daha fazla yatırım çekmenin yollarını aramasının zamanı geldi gibi görünmekte.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
MTSO'da seçim heyecanı 06 Nisan 2018
Engelli dostu kent Mersin 01 Kasım 2017