Euro ve ECB’nin yarattığı çıkmaz

Orkun GÖDEK
Orkun GÖDEK Bakış Açısı

Ciddi anlamda uzun zamandır ortak para birimi eurodaki yükselişi konuşuyoruz. Gerek en popüler temsilci olan EURUSD paritesi nezdinde, gerekse içeride Türk lirası karşısında sergilediği performansla. Hareketin çıkış noktalarını ve geçirdiği evrimleri farklı yazılarla değerlendirmeye çalıştığımızdan, bir kez daha ek detay vermek zaman çalmaktan başka fayda sağlamayacak. 7 Eylül tarihinde gerçekleştirilen ECB toplantısının ardından net olduğumuz fiyatlama düşüncesi, ECB’deki kafa karışıklığı ve çıkmaza dönüşebilecek gidişat. Anlatmaya çalışalım.

ECB’nin Mart 2015’ten bu yana kendi sınırlarını da zorlamak pahasına uygulamaya koyduğu ve Almanya nezdinde çok ciddi eleştirilere maruz kaldığı para politikası uygulamalarının meyveleri en net biçimde 2017 yılı içerisinde toplanmaya başlandı. İki kez ECB’nin yıla dair büyüme beklentisinde revizyon yukarı yönlü gerçekleşti. Enflasyon, programın çıkış noktası olan eksi bölgeden uzakta olsa da hedefin ciddi anlamda gerisinde kalıyor. Yatırımcılarda ise ECB’nin Fed vari olmasa da mevcut uygulamalarından çıkış yapmaya hazırlandığı ve bu durumun da euroda değerlenme gerekçesi yarattığına dair bir algı oluştu. Öyle ki program başlangıcından bu yana ilk kez EURUSD paritesi 1.20 seviyesini aştı. Bir süredir de 1.17-1.20 bandında işlem yoğunlaşması gösteriyor. Eğilimin çoğunluğu şu ana dek düşüşlerin alım fırsatı şeklinde değerlendirilmesi biçiminde oluyor. Ancak her şey bu kadar basit ve mantıklı değil. Soru işaretleri artıyor ve mevcut durumun sorgulanması kafa karışıklığına neden oluyor.

Şu an için varlık alım programının büyüklüğünde değişikliğe gidilmedi. Faiz oranları da sabit tutuldu. Başkan Draghi, son zamanlarda olmadığı kadar detaylı ve uzun bir şekilde basın mensuplarının sorularını yanıtladı, bazı konu başlıklarına onlar değinmeden kendisi açıklık getirdi. Tabi ki eurodaki değerlenmenin potansiyel bir sorun olup olmadığı konusuna da.

Bizim gördüğümüz ECB’nin maalesef ki kendisi kaynaklı durumlar nedeniyle kafa karışıklığı içerisinde olduğu. Haziran ayında da Başkan Draghi’nin yaptığı açıklamaların piyasalar nezdinde aşırı uçta şahin olarak yorumlandığı düşüncesini paylaşmıştık. Bugün de aynı noktadayız. Görüldüğü kadar Başkan da. Açıklamalarda öne çıkan mesajlarına baktığımızda; büyümenin güçlendiği ancak destek programına hala daha ihtiyaç duyulduğunu, enflasyon toparlanana dek ve gerektiği süreçte programın devam edeceğini, euroda yaşanan son hareketin belirsizlik yarattığını ve bu yönde eleştirilerin toplantıda öne çıkarıldığını, gelecek döneme dair tartışmaların henüz başlangıç düzeyinde yapıldığını, programın geleceğine dair kararın Ekim toplantısında verilebileceğini ve ihraç ve limitlerde değişikliğe dair herhangi bir tartışma olmadığını gördük.

Net olan şu ki, ECB mevcut euro hareketinden rahatsız. Bunu da 2018 ve 2019 enflasyon beklentilerinde yaptıkları aşağı yönlü revizyonlar ile somutlaştırdılar. Bu noktadan sonra maalesef kendileri kaynaklı oluşan karışıklık nedeniyle belki de bir takım düşüncelerini ötelemek zorunda kalacaklar. Üstelik Fischer sonrası olası Fed karmaşası ve Trump’ın siyasi belirsizlik ortamındaki zayıf USD temasıyla birlikte. Piyasa işlemcileri ise aynı yönde giden trenin vagonlarını doldurduğundan, biraz da ECB’yi speküle etmek için euro fiyatlamasını zorluyorlar. Belki de şu an için alternatifi olmadığından. Mevcut hareketin anlamsızlığı ise sürüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
ECB hamleleri ve riskler 14 Eylül 2019
GOÜ heyecanı her yerde 07 Eylül 2019
Beklemekle oluyor mu? 17 Ağustos 2019