Fed’i “vadeli” anlama kılavuzu

Orkun GÖDEK
Orkun GÖDEK Bakış Açısı

Sadece haftanın değil, geride kalan yaklaşık 1-1,5 ayın en önemli gündem maddesi olan mart ayı FOMC toplantısını geride bıraktık. Beklendiği şekilde politika faiz oranında 25 baz puanlık artışa gidildi. Böylece yeni koridor aralığı yüzde 1.50 - 1.75 seviyelerinde güncellenmiş oldu. Hikâyenin bu kısmına kadar beklenti dışı-sürpriz olarak nitelendirilecek bir durum söz konusu değil. Kısa ve uzun vadeli olarak kararları doğru okumanın sanatı ise makro projeksiyonlar ve basın toplantısında verilen mesajları yorumlamada devreye giriyor. Anlatmaya çalışalım.

Mali teşvik paketi ve beklenen altyapı harcamalarına paralel konsensüs olduğu üzere 2018 ve 2019 büyüme beklentileri komite katılımcıları tarafından yukarı yönde revize edildi. Buna göre, sırasıyla yüzde 2.7 ve yüzde 2.4 seviyelerinde iki yıllık dönemde büyüme performansları bekleniyor. Buradaki revizyonların yatırımcıları daha sıkı Fed düşüncesine sevk etmeme nedeni enflasyon göstergelerine yönelik yaklaşımların sınırlı kalması 2019-2020’den önce hedeflenen seviyenin üzerine gelinmesi beklentisi içerisinde olunmadığını göstermesi. Federal fonlama oranı tarafında Şubat ayı ortasından bu yana tartışma konusu haline gelen yıl içerisine dair 3 yerine 4 faiz artışına gidilebileceği beklentisi şu an için bertaraf edildi. Ancak bu demek değil ki Fed, 2015’in sonu itibarıyla girdiği normalleşme politikasından geri dönüyor. Hayır, aksine, 2019-2020 dönemi politikada ivmelenme-sıkılaşmanın artacağına işaret ediyor. Bahsettiğimiz rakamların katılımcıların medyan görüşleri olduğunu ve bağlayıcılık taşımadığını bir kez daha belirterek devam edelim.

İzlediğimiz başlıklardan kısa vade için -burada yılın ilk yarısına dek şeklinde ayırmayı doğru buluyoruz- Fed kaynaklı stres azalışı olacağını düşünüyoruz. İlk çeyrek büyümesine dair daha fazla veri seti takip edildikten sonra yılın geri kalanı için 25bpx2 ya da 25bpx3 şeklinde güncellemeye gidilip gidilmeyeceği konusunu netleştirmiş olacağız. Basın toplantısı düzenlenen FOMC buluşmalarının yıl içerisinde faiz adımı konusunda belirleyici olma özelliği ise kaybolabilir. Başkan’ın basın toplantısında paylaştıklarına göre, daha fazla iletişim kanalını çalıştırmak ve kamera önünde olmak istiyorlar. Bugünün konusu değil belki ama yıl içerisinde konuşacağız.

Yıla başlarken paylaştığımız düşüncelerimizde değişiklik söz konusu değil. Amerikan tahvil faizlerindeki yükselişin bir süre ivme kaybettikten sonra tekrar yoluna devam edeceğine inanıyoruz. Politika cephesinden duran toptan yenilen sürpriz goller şeklinde gelen haber akışı belki Amerikan dolarını aşağı yönde baskılamaya devam etme potansiyeline sahip ancak para politikalarındaki ayrışma bir noktadan sonra konuşmada söz sahibi olma konumuna geri dönecek. Yine yılın ilk yarısında ECB kaynaklı ek euro desteklenmesi de beklemediğimiz için terazinin Amerikan tarafı ağır basıyor. Kısa vadede ise korumacı ekonomi politikalarının tartışılmadığı ortamda risk iştahının desteklendiğini görebiliriz. Tabi ki “oda koşulları” durumundan bahsediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
ECB hamleleri ve riskler 14 Eylül 2019
GOÜ heyecanı her yerde 07 Eylül 2019
Beklemekle oluyor mu? 17 Ağustos 2019