Fransa’da çingene olmak

YORUM İNCELEME
YORUM İNCELEME YORUM İNCELEME

 

Ahmet Coşkun AYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

 

İnsanların ait oldukları kimlik nedeniyle ayrımcılığa uğramalarına tarihte çok yaşandı.Öylesine ki, acılarla dolu bu yaklaşımdan dolayı milyonlarca insan, çoluk çocuk denmeden yaşamından oldu, katledildi.

Sonra zaman geçti ve bugünlere gelindi.Artık ayrımcılığa son verildi,herkese insanca davranma veya en azından bu yönde gayret etme dönemine girildi.

Bu işin öncülüğünü ise Avrupa ülkeleri ve bugünde Avrupa Birliği yapmaya başladı.

Son dönemlerde yaşanan  bazı tatsızlıklar ve uygulamalar, ayrımcılığın tamamen ortadan kalkmadığını, hatta giderek hayat bulduğu görüntüsü vermeye başladı.

Bunlar Fransa’da Çingenelere uygulanan veya onlara reva görülen davranışlar.Aslen Hindistan’ın Pencap bölgesinden olan ve oradan tüm Dünya’ya yayılan Çingenelerin,en fazla oldukları kıta bugün Avrupa’dır.

Avrupa’da ise başta Romanya ve Bulgaristan olmak üzere, diğer Balkan ülkelerinde yoğun olarak yaşamaktalar Çingeneler.

Avrupa’ya ilk gelişleri ise 1514 yılında İngiltere’de resmen kayıtlara girişleriyle tescil edilmiştir.Avrupa Birliği’nin genişleme sürecinde,birliğe katılan Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerin varlığıyla, Çingeneler de (Romanlar) resmen AB vatandaşlığını kazandılar.

Tarih boyunca müzisyenlik, kalaycılık, demircilik, hayvan yetiştiriciliği ve dansözlük ile falcılık yaparak yaşamlarını sürdüren bu insanlar, artık mensubu oldukları diğer Avrupa Birliği ülkelerinin yolunu tuttular.

İşte ne olduysa, bu dönemden sonra oldu.Başta Fransa olmak üzere gittikleri yeni ülkelerde hırsız, çapulcu olarak karşılanan Çingeneler, doğru dürüst bir eğitim alamama yanında iş de bulamadılar.Bunlar yetmezmiş gibi, barınmak için kurdukları, çadırlar veya gecekondular sıklıkla Fransız polisi tarafından başlarına yıkıldı.

Avrupa Topluluğu vatandaşları oldukları halde, her yıl 20 bin civarında Çingene, Fransa’dan sınır dışı edildi.

Onları Fransa dışına çıkaran yetkililer de, istikamet olarak geldikleri ülkeleri (Romanya,Bulgaristan gibi) gösterdiler.

Şimdi artık karşılıklı olarak bir sinir harbi yaşanıyor,Fransız polisi Çingeneleri sınır dışı ediyor,onlar bir yolunu bulup tekrar dönüyorlar.Yani adeta bir kısır döngü yaşanıyor.

Bu sinir harbinde hangi tarafın kazançlı çıkacağını zaman gösterecek.Ama gerçek şu ki, inat eden taraf kazanacak.

İşte Fransa’da Çingene olmak böyle bir şey….

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
10 yıl sonra ilk kez… 22 Aralık 2014
Petrol neyi işaret ediyor? 03 Aralık 2014