Gel KOBİ Gel

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

KOSGEB resmi internet sitesinde 18.03.2016 günü yayınlanan bir habere göre KOBİ’lere, KOBİGEL çağrısı karşılığında getirecekleri projeler çerçevesinde, toplam olarak 300 milyon TL destek verilmesi kararlaştırılmış. 1 Nisan 2016 günü başlayarak, 6 Mayıs 2016 günü sonlandırılacak olan başvurularda projeler, elektronik ortamda KOSGEB sistemine girilecek. Sitede yer alan bilgilere göre, başvurular çok hızlı bir şekilde değerlendirilmeye alınacak ve projelerin, Temmuz 2016 başı itibariyle başlatılabilmesi sağlanacak.

3, 4, 5, ve 6. bölgelerde yer alan ve İmalat Sanayinin sadece düşük-orta düşük teknoloji düzeylerindeki sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler için, Katma Değerin Arttırılması amacıyla hazırlanacak projelere 150 Milyon TL kaynak ayırılmış. Ayrıca ülke genelinde Orta-Yüksek ve Yüksek Teknoloji KOBİ’lerinde Kapasite Geliştirme amacıyla hazırlanacak projelere de ayrıca 150 milyon TL kaynak ayrılmış. Detaylar, çizelge görüldüğü gibi.

Bize en cazip gelen ise “Uygun Proje Konuları” arasında yer alan “İhracata başlama veya ihracatın artırılmasına yönelik projeler” ifadesi oldu. Sohbetlerimizde sürekli vurgulamaya çalıştığımız bir konu, 2023 yılı için konulan hedefe nasıl varılabileceğidir. Bunun anahtarının da sadece “Uyuyan Dev” olarak nitelendirdiğimiz KOBİ’lerin, ihracata uyandırılması olduğunu hep savunduk. Bu düşüncemiz halen geçerlidir ve bu proje çağrıları arasında yer alan “ihracatın artırılmasına yönelik projeler” bulunmasını da çok olumlu karşıladığımı belirtmek isterim. Proje başvuruları için çalışma yapacak KOBİ’lerin, projeleri arasına ihracat çalışmalarını da katmaları için yönlendirilmelerinin, desteklerden alınabilecek verimi, oldukça yüksek seviyeye çekebileceğini düşünüyoruz.

KOBİ’ler için böyle bir kaynak ayrılmış olması çok olumlu. Ancak miktarın yeterli olup olmadığı tartışmaya açılabilir. Zira 300 milyon TL kaynak, destek üst limitleri göz önüne alındığında, desteklenecek KOBİ sayısının bir kaç yüz adet içerisinde kalacağını göstermektedir. Desteklenecek projelerin üst limitlerde olmadığını varsayarsak bile, destek alabilecek KOBİ adedi bir kaç bin olarak kalmak zorundadır. Bu da destek alabilecek projelerin yetersiz sayıda kalmasına yol açabilecektir. Destek çağrısında yer alan “KOSGEB bütçe imkanları çerçevesinde proje teklif çağrısı bütçesini değiştirme hakkını saklı tutar” ifadesinin, proje destek miktarının arttırılması yönünde değişiklik getirmesini ümit ediyoruz.
catsbbb.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019