Günahıyla sevabıyla ABD Başkanı Trump

Orkun GÖDEK
Orkun GÖDEK Bakış Açısı

Bir kez daha mesaimizde gündemi ABD Başkanı Trump belirliyor. Kasım 2016’dan bu yana sıklıkla karşılaştığımız üzere, kendisi kaynaklı haber akışı önden, piyasa analistleri arkadan koşup duruyoruz.

Seçilir mi seçilmez mi, tamam seçildi ama vaatlerini politika haline dönüştürmeyi başarır mı yoksa yarı yolda kalır mı, Obama döneminden ne denli farklı ABD politikaları izleriz, ekonomiyi hızlandırmayı başarır mı, söz konusu adımlar Fed’i ne ölçekte zorlar sorularının yanına geride bıraktığımız hafta içerisinde yenilerini ekledik. Seçim kampanyasından bu yana Rusya ile olan ilişkileri sorgulanan başkan, süreci inceleme altında tutan FBI Başkanı Comney’i görevden alarak hikayede yeni bir aşamaya geçmemize neden oldu. Üzerine de Comney’nin anılarında başkanın kendisinden Michael Flynnn’i içeren dosyayı kapatmasını istediğini belirten cümlelerin basına yansıması ile birlikte “azledilme” senaryoları gündeme bomba gibi düştü.

Hafta içerisinde mutlaka denk gelmişsinizdir; ABD’de başkan nasıl azledilir? Konunun alt detayları olmakla birlikte birkaç önemli noktadan bahsetmek gerekiyor. Öncelikle bugüne dek birçok başkan hakkında azledilme çabası oldu ancak sadece 3’ü bu sürecin içerisine dahil edildi. Bahsettiğimiz süreç 1868, 1972 ve 1998 yıllarını içeriyor. Bugün Trump’ın en fazla karşılaştırıldığı isim olan Nixon, 1972’de sürecin azledilme ile sonuçlanacağını öngörerek istifa etti. Clinton ise aklandı. ABD hukuk işleyişi içerisinde azledilme konusu bulunmakla birlikte çok fazla tercih edilmediğini, tarihinde bugüne dek azledilen bir başkanın henüz bulunmadığı da diğer bir ayrıntı.

Olmaz mı? Elbette ki ihtimal dahilindedir. Şayet politik gücün yeniden şekillenmesine izin vermek istemiyorsa, kendi partisine rağmen seçim kampanyasını yürüten başkanın bu kez parti üyelerinin desteğine ihtiyaç duyacağı göz ardı edilemez bir gerçektir. 2018’de gerçekleştirilecek olan seçim öncesinde muhafazakar Cumhuriyetçi tabanın başkana karşı tavır alması cesaret isteyebilir. Sonuçta çoğunluğun bulunduğu Temsilciler Meclisi ve Senato’da mevcut resmin değişmemesi için son ana dek çaba ortaya konulmasını beklemek hata olmayacaktır. Şayet resim değişir, Demokratlar söz sahibi olursa, o vakit Trump yönetiminin de işi bugüne göre daha zorlaşacaktır.

Sürecin gelişimi; ekonomi büyüyecek, altyapı harcamaları artacak, Obamacare değişecek beklentilerinden, ABD kaynaklı politik riskin fiyatlanması fazına geçmiştir. Ne kadar daha devam eder, Rusya ile ilişkilerini araştıran FBI dosyasından bir sonuç çıkar mı, yeni hikayeleri fiyatlamaya çalışırken kendimizi bulur muyuz sorularına yanıt vermek kolay değil. Mayıs ayı için uzun süredir zirve değerlerinde bulunan finansal varlıklarda kar realizasyonu için aranan neden şu anda ABD’den gelmiş durumda. Zaman aralığını ve boyutunu gidişat belirleyecek.

Son olarak, politik riskin fiyatlanması ortamında bu kez ABD tahvil faizlerindeki düşüşün nedeni riskli varlıklardaki çözülme ve güvenli liman arayışının öne çıkmasıdır. Her faiz düşüşü gelişmekte olan ülke varlıkları için olumlu değildir. Trendi izlemek elzemdir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
ECB hamleleri ve riskler 14 Eylül 2019
GOÜ heyecanı her yerde 07 Eylül 2019
Beklemekle oluyor mu? 17 Ağustos 2019