Hesap uzmanlarının 74. yılı anısına…

Nevzat SAYGILIOĞLU
Nevzat SAYGILIOĞLU EKO ANKARA nevzatsaygilioglu@atilim.edu.tr

Bugünkü yazımı, aslında geçtiğimiz cumartesi günü Maliye Hesap Uzmanları Vakfı olarak düzenlediğimiz “Ticaret Savaşları ve Arkasındaki Gerçek: Teknoloji” konusuna ayırmıştım.
Çin’den, Almanya’dan, İsviçre Cenevre’den bize kadar dünya çapında konunun uzmanı önemli isimlerin yer aldığı panel ile ilgili bazı öne çıkan başlıkların altını çizmeyi amaçlamıştım. Dünya için giderek tehlike arz eden ticaret savaşları gerçeğinin altındaki teknolojiye hakim olma çabalarını ortaya koymak istemiştim.

Özellikle Çin’den gelen akademisyen uzmanın isyan içeren haykırışını ve Alman akademisyenin de kaygı içeren saldırıyı ötelemesini paylaşmayı düşünmüştüm.

Fakat birden bugünün 29 Mayıs olduğunu hatırladım ve bir anda kendime dönerek başka bir noktaya kaydım. Açıkçası kalemime hakim olamadım ve kendimi adeta savrulmuş gibi hissettim.
Dolayısıyla okurlarımın da izni ve hoş görüsü ile geçmişte mensubu olduğum Hesap Uzmanları camiasına ilişkin olarak içimden gelen kişisel değerlendirmelerimi ortaya koymak istedim.
Bugün “29 Mayıs”…

Bugün DÜNYA’daki yazı günlerime rastlayan bir gün. Ama benim ve bizim için çok anlamlı ve bir o kadar da önemli bir gün.

Bundan 74 yıl önce bugün Maliye Hesap Uzmanları Kurulu kurulmuş. Büyük üstadımız ve kurucumuz merhum Ali Alaybek bu yapıyı oluşturmuş. Ali Alaybek, yakın arkadaşı ünlü Alman Maliyeci Prof. Fritz Neumark’ın takdirlerine mazhar olmuş.

4709 sayılı özel bir Kanun ile bu güzide Kurul’un temelleri atılmış.

Kurul’un tarihi boyunca yaklaşık 1300 kişi gelmiş, yani her yıl ortalama 20 kişi bu camiaya girmiş. Şimdi galiba sadece 100 kadar kişi kalmış.

Türkiye’nin genç cumhuriyetinin 22. yılında devreye giren genç yapılarından biri olmuş Hesap Uzmanları Kurulu.

Her şeyden önce vergiye ilişkin en teknik ve önemli incelemelerde, verginin yönetiminde, aynı şekilde verginin teorisinde çok ciddi söz sahibi ve referans noktası Hesap Uzmanları Kurulu.
Geçmişte çağdaş ve etkin her türlü denetimin önemli bir adresi olmuş Hesap Uzmanları Kurulu.
Vehbi Koç’dan günümüz iş dünyasının önderlerine kadar önemli ve kurumsal yapıların ifade ettiği ve vazgeçemediği bir camia.

Gerçekten de iş dünyasının halen hemen tüm kesimlerinde ya da sektörlerinde yönetici, denetici ve danışman olarak yerini alan bir okul Hesap Uzmanları Kurulu.

Çok uzun yıllardan beri özellikle ekonomi ve maliye bürokrasisinde tepe noktalar için yönetici yetiştiren bir yapı Hesap Uzmanları Kurulu.

Aynı şekilde siyasete de giren ve bugün Genel Başkan düzeyine kadar temsilcisi bulunan bir camia Hesap Uzmanları Kurulu.

Kurumsal yapısı ortadan kaldırılmış olmakla beraber mesleki dayanışmaya yönelik vakıf ve dernek çatısını bütün gücüyle korumaya kararlı bir dünya Hesap Uzmanları.

Bu dünyada, konunun ilgililerinin ve akademik çevrelerin vazgeçilmez kaynağı olan “Vergi Dünyası” dergisi 39 yıldan beri her ay kesintisiz olarak yayınını sürdürüyor. Hesap Uzmanları Derneğimiz bu güzel yayına ve özellikle vergi alanındaki referans kitaplara uzun yıllardan beri ev sahipliği yapıyor.

Maliye Hesap Uzmanları Vakfı da üyelerinin sosyal dayanışması dışında özellikle her yıl düzenli olarak çok önemli panel konularını ülkenin gündemine getiriyor. Örneğin;
• önceki yıl Türkiye’nin büyük şirket gruplarının CEO’larının ekonomiye bakışları,
• geçen yıl Çin’in tek kuşak ve tek yol inisiyatifi,
• geçtiğimiz nisan ayında Marmara Üniversitesiyle yaptığı ve dünya çapındaki uzmanların katıldığı vergi teşviklerinin etkinliği ve iş dünyasının bakışı
• şimdi de 25 Mayıs 2019 günü İstanbul’da gerçekleştirdiği ticaret savaşları ve arkasındaki teknoloji gerçeği
• …bunların bir kaçını oluşturuyor.

Aslında bazı yapılar vardır ki vazgeçilmezdir. Bu yapıları kurum, kural ve kavramlar yaşatır. Dünyanın her yerindeki tüm güçlü devlet, şirket ve kurum yapıları bunu gösterir.
Bu yapıların hem yazılı ve hem de yazılı olmayan kuralları vardır ki bu kurallar yaşatır.
Yine bu yapılarda gelenek ve gelecek bir aradadır. Biri birinin engeli değildir; biri kökü korumaya ve diğeri de bu köke bağlı dallarını genişletmeye yöneliktir.

Dolayısıyla bu ihtiyaç geçmişte oldu, bugün yine var, yarın da olacaktır. Geçici ve palyatif yok etme çabaları bu ihtiyacın ya da akımın yanında güçsüz kalacaktır.

Sözün özü, Hesap Uzmanları ve benzeri yapılar çok uzak olmayan bir gelecekte küllerinden yeniden doğacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar