İhracat yolunda, ihracatçı kolunda “Türkeximbank”

Nevzat SAYGILIOĞLU
Nevzat SAYGILIOĞLU EKO ANKARA nevzatsaygilioglu@atilim.edu.tr

Bazı, kurumlar, şirketler, insanlar veya yapılar vardır ki kendi işinde ve yolunda kararlılıkla yoluna devam eder. Onlar, puslu ve hatta bulanık havada rotasını bulur.

Bu; ekonomide sağlam yapıların da var olduğunu ifade eder; geçici veya konjonktürel dalgalanmalardan çok da etkilenmediğini gösterir.

İşte bugünün seçim ortamında, kur ve faiz kıskacında bulunan ekonomimizde böyle yapıların olması çok sevindirici ve umut verici.

Türkeximbank bu yapılardan biri…

Herkes “Ne olacak ekonominin durumu? Ekonomi nereye gidiyor?” diye sorarken veya bocalarken Türkeximbank, kendi doğru rotasında yolunu almaya devam ediyor.HattaJaponların dediği gibi "en iyi yatırım, kriz dönemlerinde yapılan yatırımdır" anlayışını benimseyerek…

Türkeximbank, alışılmışın ve bürokratik çekingenliğin dışında daha atak ve hatta agresif politikalar uyguluyor. Amerika, Avrupa, Japonya, kimi finans merkezleri turları yapıyor. Oralarda ithalatçılara alım desteklerini açıklayarak dolaylı bir şekilde Türkiye’deki ihracatçılara pazar oluşturuyor.

Bu yaklaşım bize geçmişte yaşadığımız bir olayı hatırlattı. 1986 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı olduğum yıllarda, dönemin Başbakanı rahmetli Turgut Özal’ı bir yemekli toplantıda dinliyorduk. Masada birkaç tanıdık iş adamı dışında ENKA’nın patronu Şarık Tara vardı. O zaman da yurt dışına açılıma öncülük eden Özal ve ona inanan ciddi bir iş adamı kitleri bulunuyordu. Şarık Tara; dış dünyaya ve piyasalara açılmanın önemini ve hatta gereğini çok veciz bir şekilde şöyle ifade etmişti: Köyde yumurta satılmaz, şehre inmek lazım”.

Türkeximbank, Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ın önderliğinde deneyimli kadrosuyla bunu yapıyor; üstelik diğer tanıtım ve turizm ile ilgili atakların ne yazık ki olmadığı bir zamanda…

Dilerseniz şimdi de Türkeximbank’ın neler yaptığını rakamlarla bir görelim.

- Her şeyden önce bankanın ihracatçı müşteri sayısı son bir yılda yüzde 20 artarak yaklaşık 8 bine ulaşmış olup banka müşteri sayısını zaten 15 bin olarak hedeflemiş bulunuyor.

- Banka, 2017 yılında 39 milyar dolar olan toplam finansman desteğini yüzde 17 artışla 2018 yılında 46 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor.

- Bu desteğin 28 milyar dolarını kredi ve 18 milyar dolarını da sigorta programları oluşturuyor.

- Bu şartlarda çok zor da olsa, Hükümetten gelecek sermaye ilavesiyle bu rakamın 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

- Nitekim 2018 yılının ilk 4 ayında finansman desteğinde yüzde 21 artış sağlanmış olup bunun 13.3 milyar dolara ulaştığı görülüyor.

- Söz konusu desteklerle toplam finansmanın ihracata oranının yüzde 27’ye yükselmesi hedefleniyor. Bu rakam önceki yılların üzerinde bir oran olarak ortaya çıkıyor.

- Türkeximbank bu finansman kaynaklarını; Hükümet desteği dışında ağırlıklı olarak uluslar üstü kuruluşlardan, dünyanın önde gelen bankalarından ve tahvil ihracından sağlıyor. Yani fon kaynaklarını çeşitlendiriyor.

- Banka bütün bu imkanları ucuz faiz fırsatlarıyla sunuyor. Şöyle ki; döviz kredilerinde yaklaşık yüzde 4 ve Türk Lirası kredilerinde ise yaklaşık yüzde 9 düşüş ihracatçıların faiz maliyetlerinde yüzde 50 dolayında indirim sağlıyor.

- Açıkçası 2018 Nisan sonu itibariyle banka, nakit kredilerinde yüzde 42 artış gerçekleştirmiş ve kredi stokunu 87 milyar liraya yükseltmiş bulunuyor.

Türkeximbank’ın bunlarla da yetinmediği ve TCMB üzerinden ihracatçılara destek arayışında olduğu anlaşılıyor. Son zamanlarda yaşanan döviz yükselişinin ihracatçı üzerindeki etkilerini kaldırmak üzere iki önemli tedbir alınmış bulunuyor.

1. İhracatçıların döviz cinsi olarak kullandığı reeskont kredilerinden 25 Mayıs-31 Temmuz arasında vadesi dolacak olan yaklaşık 3 milyar doların Türk Lirası üzerinden ödenmesine imkan sağlanıyor. Bu ödemede; dolar kuru 4.20 lira, euro kuru 4.90 lira ve eterlin de 5.60 lira olarak sabitlenmiş bulunuyor.

2 . TPKK Hakkında 32 Sayılı Karar değişikliği ile yabancı para cinsinden kredilerin Türk Lirası'na çevrilmeden döviz olarak kullandırılması imkanı getiriliyor.

Sözün özü; böyle zamanlarda felaket tellallığı yerine fırsat yaratıcılığı önemli oluyor ve Türkeximbank’ın da bu yolda kararlılıkla yol aldığı anlaşılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar