İhracatın Yıldızları’nın hikâyeleri

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Geçtiğimiz günlerde gazetemizin geleneksel olarak yaptığı ve Genel Yayın Yönetmenimiz Sayın Hakan Güldağ’ın deyimiyle “Kaybedeni Olmayan” bir yarışma olan “İhracatın Yıldızları” yarışmasında ödül alanlar hakkında epey haber yapıldı. Jüri üyesi olmaktan epey keyif aldığım bu yarışma hakkında, Sayın Güldağ’ın yazdığı “Esin veren İhracat Öyküleri” başlıklı yazısının canlandırdığı bazı hatıraları paylaşmak istedim.

TOBB seminerleri sırasında karşılaştığımız, Kütahya Porselen AŞ Başkanı Sayın Nafi Güral, uzun yıllar önceki bir sohbetimize atıfta bulunarak “Ürününüze bir kuş koyup farklı yapmanız gerekli demiştiniz” diyerek, bunun örneklerini gördüğünü söylemişti. Sözünü ettiğimiz o kuş ise, Sayın Güldağ’ın aktardığı hikâyeleri, yurt dışındaki müşterilere aktaran kuşlar olmakta.

2016 yılında trafikte dolaşmak üzere bir elektrikli araç üzerinde çalışan ve yarışmada, ihracatını yaptığı elektrikli araçlar üzerinden ödül alan, Pilot Taşıt Koltukları AŞ'ye ödülünü vermek, “Türk otomobili yapacaksak elektrikli olsun” diye farklı olmayı savunduğum için beni çok mutlu etmişti. Araç koltukları yaparken gerçek bir tutku hikâyesi anlatmaya başlayan ve trafikte dolaşacak bir araç üretimi peşinde olan PilotCar, umarım uluslararası arenada da başarılı olur. 

Bir kaç gün önce televizyonda gördüğüm bir haber beni tebessüm ettirdi. Zira haberde yer alan ürün “Klimalı Tabut” idi ve bu da bizim yarışmamızdan yıllar önce ödül almış bir ürün idi. Onlar da ihracatlarının arkasında yüksek motivasyonlu araştırma ve olabilirlik çalışmaları olan ve hikayelerini gerçek hayata aktarabilenler arasındaydılar. 
Seminerlerimizde katılımcı olan ve “İhracat bizim boyumuzu aşar” diyerek, olaya uzak duran bazı dostlarımız olmuştu. Şimdi ise Moskova’da açtıkları ofis ve depo için alabilecekleri devlet desteklerinin peşine düşmüş ve bürokratik yanlış yapmadan işleri tamamlamaya çalışıyorlar. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yıllardır yapılan İhracata İlk Adım Programı'na katılmak üzere başvurduğunda, yurt dışında ofis ve mağaza açmak hevesinde olan bir firmanın, bir kaç ay içerisinde bu düşüncesini eyleme geçirerek İtalya’da yer açmaları da gerçek bir ihracat aşkı hikâyesidir. Şimdilerde bu firmanın ürünlerini, AB üyesi ülkedeki deposundan, başka ülkeler pazarlamaya başladığını duymak, bizleri hiç de şaşırtmadı.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'deki irili ufaklı işletme sayısı 2.4 milyona yaklaşmakta. KOSGEB verilerine göre de bu işletmelerden aşağı yukarı 600 bin adedi kuruma kayıt olmuş durumda. Türkiye'den ihracat yapan firma sayısının da 63 bin civarında olduğunu düşünecek olursak bizlere, hikayesi olan çok firma gerektiğini hesaplamak hiç de zor değil. Hedefimiz 2023 yılında 500 milyar ABD Doları ise ve biz 2014 yılında ancak 158 milyar ABD Doları'na yaklaşmışsak daha çok hikaye yazmak gerekiyor. Bu hikayeleri yazacak olanların çoğunluğunun da mikro veya KOBİ olması gerektiğini unutmamamız şart. TİM rakamlarına göre ilk 1000 ihracatçımız Türkiye ihracatının %59.5’ini gerçekleştiriyorsa, epeyce kalem oynatmamız gerekecektir.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019