İlk 1000 ihracatçı açıklandı

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) geleneksel hale getirdiği güzel bir çalışma olan ve Türkiye'nin önde gelen ilk 1000 ihracatçısına ait bilgilerin verildiği incelemesini yayınladı. Bizim de merakımız olan, ihracatta KOBİ payının ne olduğunu bulabilmek amacıyla, daha önceki yıllarda olduğu gibi, çok fazla detaya girmeden, ilk 100 ihracatçının Türkiye ihracatındaki paylarını analiz ettik. İlk 500 ve ikinci 500 ihracatçının paylarını da belirleyip, geçmiş yıllardaki durumlarla karşılaştırdık. Bugün kısa bir giriş yapacağız.

Elimize geçen sonuçlar çok da şaşırtıcı olmadı. Zira, ilk 1000 ihracatçının yıllar içerisinde, Türkiye ihracatındaki payları nerede ise hep aynı. Ayrıca bunların hiçbirisinin KOBİ olmadığı da aşikar. Çünkü ikinci 500 ihracatçı listesinin en altındaki firmanın ihracat rakamına bile baksak, 22 milyon ABD doları gibi bir rakam görüyoruz. KOBİ üst ölçütünün 40 milyon TL olduğunu ve TL / ABD Doları paritesinin 2.60’a yaslandığını düşünürsek rakamlar ortada. Ancak, hesaplarımızı makul zemine oturtmak amacıyla, paritenin tüm ihracatlar için böyle olmadığını düşünsek bile, firmanın sadece ihracat cirosuyla KOBİ ölçeğinin üzerinde olduğunu görüyoruz. Çünkü, en alt sıradaki firmanın KOBİ olabilmesi için TL/ABD Doları paritesinin 1,80 gibi olması gerekiyor ki bunun böyle olmadığını bilmeyen var mı acaba?

Burada bir açıklama yapmak gerekli sanırım. Bu yazdıklarımız lütfen muhalefet yapmak gibi algılanmasın, zira bu memleketin ürünlerini dövize çeviren, küçük büyük her firmaya saygımız sonsuz. Ancak bizim amacımız, 500 milyar ABD Doları olan 2023 yılı ihracat hedefine, sadece büyük firmalarla varamayacağımız gerçeğine bir kere daha dikkat çekmek. Yapılması gereken şey, KOBİ ve mikro ölçekteki firmaların ihracattaki paylarının arttırılması. Eğer bunu sağlayamazsak 500 milyar ABD Dolarlık hedef diye bir şey kalmayacak. Türkiye gerçeğine baktığımızda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, bu kadar büyük firmalarımızın sayısı maalesef yeteri kadar çok değil. Firmalarımızın ezici bir çoğunluğu Mikro ölçekli ve birazı da KOBİ. İhracatımızı arttırmak ve istenilen hedeflere varmanın sadece büyüklerle mümkün olamayacağını görerek, küçük oyuncuları oyuna sokmak için yapılması gerekenlere çok sıkı odaklanmamız gereklidir. Hiç bir şey yapılmıyor demiyoruz, sadece verileceği söylenen desteklerin ne kadarının ve ne sürede gerçekten firmaların eline geçtiğine bir bakalım lütfen. Eleman açığımız had safhada. Adı “Dış Ticaret” olan mesleği öğreten okullarda yabancı dil bilen öğrenci sayısı, içimizi acıtacak kadar az. Hal böyleyse, ihracatı kim yapacak?

TİM, yıllardır güzel bir çalışma yapıyor, ellerine sağlık. Türkiye gerçeklerini görmemize yardımcı oluyorlar. Bu listede yer alan ihracatçılarımızın emeklerine sağlık, Türkiye'mizi ekonomik açıdan ileri götürmeye çalışıyorlar. 
Dileriz Türkiye, ihracat rakamlarını hedeflenen düzeylere yaklaştırır ve bu olurken de ilk 1000 ihracatçının toplam Türkiye ihracatı içerisindeki payı da azalır ve küçükler de toplam ihracata daha fazla katkı yaparlar.

swgbre.png

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019