İlk 1000 ihracatçı ve KOBİ’ler

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı, geçtiğimiz 2015 yılının ilk 1000 ihracatçısı tablolarına baktığımızda önümüze çıkan tablo bazı açıklamaları kendisi yapıyor. Tablolardaki ilk 10 ihracatçının biri hariç hepsi geçen yıl ilk 10’da bulunan firmalar. Ayrıca ilk 10/50 ve 100 firmanın ihracat rakamlarını incelediğimizde, bir önceki yıla ait ihracat yüzdelerini çok büyük oranda muhafaza ettiklerini görüyoruz.(Tablo1)

TİM Başkanı Sayın Büyükekşi’nin Konya’da yaptığı açıklamaya göre 2015 yılında ihracatçı firma sayısı 61.000 olmuş. İlk 1000 ihracatçının yaptığı ihracatın, Türkiye’nin toplam ihracatına oranında görülen oranındaki azalma, ihracatın daha küçük işletmelere yayılması açısından ümit verici. Ancak madalyonun öteki tarafından baktığımızda, ilk 1000 büyük işletmenin ihracat rakamlarının ancak % 1,1 düştüğünü görüyoruz. Aslında olması gereken, büyük işletmeler ihracat rakamlarını korurken, KOBİ ölçeğindeki firmaların ihracatlarının artması sonucu, ilk 1000 ihracatçının toplam Türkiye ihracatı içerisindeki payının azalması. Tablolardan böyle bir görünüm yansıması halinde, Türkiye ihracatının tabana daha çok yayıldığını ve arzu edilen hedeflere daha çok yaklaştığımızı göreceğiz.

Görünen o ki yine büyük işletmeler işlerini yürütüyorlar ve ekonomideki yerlerini koruyorlar. Türkiye genelinde KOBİ ölçeğindeki firmalarla birlikte olduğumuzda gözlemlediğimiz ve bize söylenen “İhracat Yapamama Nedenleri” ortadan kaldırılamadığı sürece, yukarıdaki tablolarda görülen manzara kolay değişmeyecek.

İhracata verilen devlet desteklerinin zamanında verilmesi, ihracatçıya insan kaynağı olması istenilen “Dış Ticaret Okulları” eğitimlerinin piyasaya uygun nitelikte eleman yetiştirebilecek hale getirilmesi, küçük işletmelerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması gibi tedbirler kâğıt üzerinde yerlerini almışlar. Gel gelelim gerçek hayatta bunlara rastlamak zor.

Büyüklerin hep sağlam durabilmesinin nedeni bilgi, beceri ve yeterlilik sahibi olarak hem finansmana daha kolay erişebilmeleri hem de nitelikli elemana daha çok sahip olmaları ve devlet desteklerinden çokça faydalanmaları. Turquality programının sağladığı mali destekler, gerçekten işletmelere ivme kazandırıcı. Peki ya küçüklere sağlananlar?

Küçükleri güçlendiremezsek, büyükleri taşıyan olmayacaktır.
catsdssadsadsad.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019