Irak için ‘elektronik vize’

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Geçtiğimiz yılın son gününde yine bu sütunda belirttiğimiz Adana başta olmak üzere tüm bölge iş dünyasının talebi olan havaalanında vize uygulaması yeni şekliyle Adana Şakirpaşa Havalimanı'nda da başlıyor.

Çukurova Bölgesi Irak’a ihracatta ülkemizin avantajlı bölgelerinin başında yer almakta. Buna rağmen Türkiye’nin birçok havaalanında Irak vatandaşlarına yönelik uygulanan vize kolaylığı, Adana Şakirpaşa Havaalanı’nda uygulanamadığı için Irak pazarındaki avantajlı konumumuz yeterince değerlendirilemiyordu..

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz Erbil ziyareti sırasında Iraklı bir işadamı “Irak ile iş yapmak isteyen, Irak’a mal satmak isteyen bir siz değilsiniz, biz sizlerle kardeş ve dost ülkeyiz ve aynı coğrafyayı paylaşıyoruz. Sizinle çalışmak istiyoruz ancak sizler gerekli kolaylıkları göstermezseniz Çin başta olmak üzere bizimle iş yapmak isteyen ülkelere karşı avantajlarınızı kaybedersiniz” demişti.

Vize sorunundan dolayı Erbil - Adana arasında özel bir havayolu tarafından haftada karşılıklı üç sefer olarak başlatılan yolcu taşıma işi yeteri ilgiyi görmediğinden sefer sayısı haftada ikiye düşürülmüş hatta yeterli doluluğa ulaşılamaması halinde seferlerin tamamının kaldırılacağı konuşulur hale gelmişti.

Adana ve bölge iş dünyası, bu yıl Türkiye’nin en fazla ihracat yapacağı ülke olması beklenen Irak pazarındaki avantajını kaybetmemek için son 3-4 aydır yoğun bir çaba içindeydi. Adana Sağlık Turizmi Derneği başta olmak üzere, bölgedeki oda, borsa ve işadamı derneklerinin temsilcileri Adana ile Irak arasında kurulabilecek yeni ticaret köprülerinin geciktiğini ifade ederek, ikiye katlanabilecek ihracatın önündeki engellerin başında gelen vize kolaylığının bir an önce sağlanmasını istiyorlardı. Bölgemizdeki kitle örgütleri talepleri doğrultusunda Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarının kapısını aşındırmaktaydılar.

İşte bu sorun geçtiğimiz günlerde çözüldü. Artık Iraklılar elektronik vize ile birçok havaalanında olduğu gibi Adana Şakirpaşa Havaalanı’ndan da ülkemize daha kolay bir şekilde giriş yapabilecek. Sorun çözüldüğüne göre artık sıra karşılıklı ziyaretler ile ilişkileri daha da geliştirerek ihracatı artırmaya geldi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar