İş hayatı ve üniversite işbirliği

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Öğrencilerimizden gelen Bayram mesajları ve telefonlarının keyfini yaşarken, geçtiğimiz Perşembe günü gazetemizde yer alan, İzmir’den Ahmet Usman arkadaşımızın haberi aklıma takıldı.

Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin yaptığı bitirme projelerinin sözü ediliyordu, bu haberde. Yapılan projelerin, bazı sanayi şirketleri ile İzmir’in ulaşım sorunlarına çözüm getirdiği belirtiliyordu. En göz alıcı yanı ise bu projelerden bir tanesinin TÜBİTAK’tan mali destek alabilecek kadar başarılı olması idi. 

Üniversitelerin özellikle, okulu bitirmek ve iş hayatına atılmak üzere olan öğrencilerini bu tür çalışmalara yönlendirmeleri sevindirici bir olay. Yıllardır sözü edilen amma istenilen seviyede hayata geçirilemeyen “Üniversite Sanayi İşbirliği” konusunun, bu tür çalışmalarla canlanacağına olan inancımız yüksek. Bu vesileyle, aynı amaca yönelik olarak yapılan ve içerisinde bulunmaktan mutluluk duyduğum ve başarılı sonuçlarına şahit olduğum, iki örnek çalışmadan da söz etmek istiyorum.

Öncelikle, dış ticaret sektörüne nitelikli eleman verme başarısına erişmiş olan, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nde beş yıldır vermekte olduğumuz, “Dış Ticaret Yönetimi” derslerinde yaptığımız uygulamayı vurgulamak istiyorum. Bu derslerde, dönem ödevi olarak “Yurt Dışı Pazar Araştırması “ yaptırıyoruz. Öğrencilerimiz, Türkiye'nin neresinde olursa olsun, gerçek bir üretici firma ile temas edip, onların ürettiği ve ihracata verilebilecek herhangi bir ürünleri için, kendilerine derslerde anlatılan konuları ve yapılan uygulamaları kullanarak, yurt dışında pazar araştırması yapıyorlar. Bu araştırma çalışmaları da bir rapor halinde bize teslim ediliyor ve sınıf geçme notlarının yüzde yirmisi olacak şekilde değerlendiriliyor. Bugün itibariyle, bu dersi alıp mezun olan ve dış ticaret sektöründe çalışan öğrencilerimizin sayısı, bizlerin bu uygulamanın başarısına olan inancını pekiştiriyor. Ayrıca 21.06.2011 tarihli ve “Okul Ödevinden İhracat Çıkar mı?” başlıklı sohbetimizde söz ettiğimiz başarı örneği de çok ayrıcalıklı bir olaydır.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile bu yıl onbirincisi başlattığımız “İhracata İlk Adım Projesi (İİAP)” uygulamaları esnasında, İTO’nun belirlediği KOBİ’lere giden her danışman, “Dış Ticaret Elemanı” olarak yetiştirilmek üzere, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin başarılı ve yabancı dil bilen öğrencileri arasından seçilmiş iki öğrenciyi yanında götürüyor. Bu öğrencilerde aranan en önemli özellik, dış ticarette kariyer yapma eğilimi. Geçen yıl başlattığımız bu uygulamanın bu yılki öğrencilerinin de projeye, motivasyonları oldukça yüksek başlayacaklarını gördük. İTO da İİAP çerçevesindeki, fikir babası olduğumuz bu uygulamaya çok sıcak bakarak destekliyor.

Bu uygulamalar, duyduğumuz ve içerisinde bulunduğumuz bazı programlar. Bunlar, ülkenin olumlu adımlar atmasında, “ Karınca kararınca“ katkıda bulunacak işler. Ülkenin değişik yerlerinde de benzeri uygulamalar olduğunu ümit ediyoruz. Bizlere iletilirse söz etmekten çok büyük memnuniyet duyarız.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019