İSO 500'de Adana

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl yayımlanan İSO 500 listesi önceki gün yayılandı. Bir süreden beri olduğu üzere Adana sanayisi, bu yıl da İSO 500 listesinde 13 firmasıyla yer aldı. Listenin gönüllü katılımlardan oluşmasından dolayı bazı sanayi kuruluşlarımızın bu listelerde yer almak için gerekli girişimlerde bulunmadığını, bazı firmalarımızın da geçtiğimiz yıllarda isimlerinin açıklanmasını istemediğini biliyoruz. Bu tür yaklaşımların bırakılması halinde listedeki Adana firmalarının sayısının çok rahat 20’li rakamlara çıkabileceğini söyleyebiliriz. 

Geçtiğimiz yıl ki listede yer bulan firmaların toplam üretimden satışları yaklaşık 4.4 milyar TL iken bu yıl ki listede yer alan firmaların üretimlerinin toplam satışları ise 5.6 milyar TL olarak gerçekleşmiş görünüyor. Adana firmalarının sektörel dağılımı ise; kimya, tekstil, otomotiv, gıda ve demir-çelik şeklinde sıralanmakta. 
Listede yer alan firmaların neredeyse her birinin sektörel alt başlıkları dikkate alındığında farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalardan oluşması kent sanayisi için son derece olumlu. Ancak 13 firmanın satışlarının toplamının sadece İçdaş Çelik şirketinin toplam satışı kadar olması ise kentin geleceği adına üzerinde düşünülmesi gereken bir sonuç olarak değerlendirilmeli. 

Adana Sanayi Odası yönetimi başta olmak üzere kentin büyükşehir belediye başkanı, oda ve borsa başkanlarının mevcut durumu iyi analiz etmelerine, Adana’nın bundan sonra bu tür listelerdeki firma sayısını artırmak için neler yapılabileceği konusunda teşvik uygulamaları başta olmak üzere her konuda daha fazla çaba sarf etmelerine ihtiyaç var. Bu konuda bu güne kadar Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana sanayisi ile hep belirli bir mesafede durmaktaydı. Yeni seçilen Büyükşehir Belediye yönetimi ise “Üretim ve istihdamı ikiye katlamak için üzerimize ne düşüyorsa fazlasını yapmaya hazırız” diyen bir anlayışa sahip. 

Adana’da neredeyse son 30 yıldır görülmeyen anlayış ve fikir birliğinin kentin geleceği için olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Bu vesile ile İSO 500 listesinde yer bulma başarısı gösteren; Sasa Polyester, Beyteks Tekstil, Temsa Global, Marsa Yağ, Elita Gıda, Adana Çimento, Bossa, Artenius, Amylum Nişasta, Akyem, Güney Çelik, Özmaya ve Karteks firmalarını tebrik ediyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar