İşverenler dikkat, her yılbaşında fazla çalışma onayı alınmayacak!

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU dunyaweb@dunya.com

4857 Sayılı İş Kanunu’na göre, haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak kabul edilmektedir.

Daha önce fazla çalışma ihtiyacı olan işverence fazla çalışma onayı her yılbaşında işçilerden yazılı olarak alınmaktaydı. Her yıl ocak ayında işçi ve işvereni karşı karşıya getiren ve işçinin tereddüdünden dolayı çekindiği fazla çalışma onayı (muvafakati) alınmasında yaşanan sıkıntılar artık yaşanmayacak.

Ancak 2017 yılında 25.08.2017 tarih ve 30165 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile yapılan düzenlemeyle fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay iş sözleşmesinin yapılması esnasında ya da bu ihtiyaç ortaya çıktığında alınacaktır.

Buna göre, fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay iş sözleşmesinin yapılması esnasında ya da bu ihtiyaç ortaya çıktığında alınır ve işçi özlük dosyasında saklanacaktır. Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilecektir.

Artık, her yılbaşında onay alınmasına gerek bulunmamakta; fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay, iş sözleşmesinde veya ayrıca yazılı olarak alınabilecek olup işçi özlük dosyasında saklanacaktır.

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği bu onayı, istediği zaman otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilecektir.

Fazla çalışmalar için işçinin onayının alınmaması idari para cezasını gerektirir. Fazla çalışma için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nden herhangi bir izin veya onay alma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Genel olarak işçilerin gece çalışmaları 7.5 saati geçememektedir. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7,5 buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecektir.

Bu onay iş sözleşmesinde alınabilir veya ayrıca yazılı alınabilir. Gece 7.5 saati aşan çalışmalar için alınacak onay fazla mesai onayı yerinde geçmemektedir. Dolayısıyla turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde çalışanların gece 7.5 saati aşan çalışmaları için onay alında dahi diğer tüm çalışanlar gibi fazla çalışma onayının alınması da gerekmektedir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar