Korunan çocuklara “Bir Meslek Bir Gelecek”

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU dunyaweb@dunya.com

Dünya’da en fazla eleştirilen konuların çocuk işçiliği geliyor.

Çocuk işçiliğinin bilinen boyutu sokaklarda mendil satmak, araba camını silmek iken daha kötü biçimde çocuk işçiliği ise uyuşturucu taşıyıcılığı yapmak, ağır ve tehlikeleri işlerde çalışmak, zorla çalıştırılmak, dinlendirilmektir. Çocukların yeri sokaklar ve tehlikeli işler değil, okul ve eğitim yoludur.

Ülke olarak kötüleşen koşullara maruz kalan çocukları korumak, ailelere iş imkânı sağlamak, eğitim desteği vermek ve meslek-beceri edindirici kurumların faaliyetleri çeşitlendirmek zorundayız.

Dünyada çocuk işçi sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu olumsuzluğa dur demek için devlet kurumlarının aktif politikalar uygulaması şarttır. Nitekim bu konuda Türkiye başarılı bir gelişim sağlamaktadır.

Geçtiğimiz yılın “çocuk işçiliğiyle mücadele yılı” olması nedeniyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı çalışan çocuklara yönelik önemli projeler ve tedbirler aldı. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, sokakta çalışan çocukları tespit ederek toplamda “11 bin 760” çocuğa dokunmuş oldu.

Yaklaşık 4 bin çocuk hakkında eğitim, rehberlik ve danışmanlık tedbirleri alındı, 3 bin çocuğun ailesine destek sağlandı, 4 bin aileye rehberlik hizmeti verildi. Ayrıca çocuklarla ilgili yapılan mesleki çalışmalar sonucunda 230 çocuk bakım kuruluşlarına yerleştirildi.

Şimdi ise bakanlığın İŞKUR ile ortak projesi olan “Bir Meslek Bir Gelecek” devreye alındı. Koruma altına alınan ve eğitime devam etmeyen 15-18 yaş aralığındaki çocuklar meslek edindirme eğitimi almış olacak.

Böylece çocuklar 18 yaşını doldurana kadar meslek edinmiş olacak, kendi ayakları üzerinde durabilecek, iş yaşamına daha güvenli bir şekilde girmiş olacak.

Program kapsamında hangi mesleği yapmak istediğine çocuklar karar verecek. Aşçı yardımcılığı, kuaförlük, cilt bakımı, pastacılık, marangozluk, halı dokuma ve el tezgâhı, yöresel kilim dokuma, çeyiz ürünleri hazırlama, banyo takımları dikimi, turistik eşya yapımı ve takı yapım kursları program kapsamında yer alan başlıca eğitimlerden. Bakanlığın kayıtlarına göre en çok tercih edilen programlar aşçı yardımcılığı, kuaförlük ve pastacılık.

Programa katılan çocuklardan eğitimi başarıyla tamamlayanlara sertifika veriliyor. İşe yerleştirme hizmetleri ise İŞKUR tarafından düzenliyor.

Program sayesinde çocuklar reşit olduklarında genç ve tecrübesiz olmanın dezavantajlarını yaşamadan iş imkânına sahip olacaklar. Belki bazıları için eğitim imkânı görüş açılarını değiştirecek, üniversite eğitimine başlayacaklar. Çocuklara umut olan bu projenin çocuk işçiliğiyle mücadelede önemli bir yeri olduğu kadar genç işsizliğinin düşürülmesi bakımından da etkili olacağı aşikârdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar