Katma değer yaratmada kendini bilme

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Geçen hafta Elazığ Kakınma Kurultayı'nın medya toplantısına katıldığımızda anlatılanları, sohbetimize katılan siz dostlarımızla paylaşmıştık. Geçtiğimiz hafta sonu 29 ve 30 Kasım günlerini Elazığ Kalkınma Kurultayı'nın 2. Birleşimi'ne katılmak için gittiğimiz, güneşi şaşırtıcı derecede bol bu şehirde geçirdik. Bir ilin, kendi değerlerini ayağa kaldırma çabasında uyguladığı İMECE kültürüne bir kere daha alkış tuttuk. 

Başlığımızı atmamıza neden olan fikrin altında, Elazığ’ın neden turizm, yeraltı kaynakları ve su ürünleri başlıklarını Kalkınma Kurultayı'nın ana başlıkları ve uygulama hedefleri olarak seçmiş olması yatıyor.

Diğer başlıklara girmeden önce, mermer ve krom ile başlarsak, bir hayli çoğaltabileceğimiz yeraltı kaynakları ile bu ilimizin, katma değer üretiminde bir hayli başarılı olduğunun hakkını vermek gerekir. Her geçen gün, mermer üreticilerinin daha ileri işlenmiş ürün üretmek yönünde yaptıkları yatırımların ve gösterdikleri çabaların, blok mermer ihraç etmekten daha fazla katma değer ve rekabet gücü sağlayacağı açık bir gerçek. Kurultayda kısa bir sohbet etmek olanağı bulduğumuz Eti Krom Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Yıldırım’ın, gerek Ferro Krom üretimi ve gerekse diğer faaliyet alanlarındaki çok uluslaşma çabalarını duymak bizleri gerçekten memnun etti.

Su ürünleri üretiminde amaçlanan, “Balığı tut sat” çabasından daha ileri giden, işlenmiş balık ürünleri kapasitelerinin ve ürün çeşitliliğinin arttırılması, yeraltı kaynaklarının değerlendirilmesi gibi, her kuruşu katma değer yaratıp, ithalata bağımlı olmadan cari açığın kapatılmasına katkı yapacak faaliyetler öne çıkıyor. Gezdiğimiz Keban Alabalık tesislerinde yediğimiz, “Mantarlı ve kaşarlı, soslu Alabalık filetosu” çok samimi olarak ifade ediyorum, İstanbul’da bile çok yıldızlı mekanların lokantalarında bulunmayan cinsten.

Daha önce birkaç kez dolaştığımız Harput, bilen kişilerin katkısı ile dolaşılınca, Türkiye'mizin diğer yörelerinde oldukça ilgi ile dolaştığımız ören yerlerinin bir çoğuna şapka çıkarttıracak bir yer olarak yeniden karşımıza çıkıyor.

Bu üç başlık da Elazığ’ın elinde hazır bulunan ve hemen ekonomik ivme yaratmada kullanılabilecek olan kaynaklar. Hepsi de mütevazı karakterlerle ortaya çıkıp, ülkenin saf katma değer yaratan unsurları olarak beliriyor.

Bizim de içerisinde bulunduğumuz “Yeraltı Kaynakları İzleme Komitesi” gibi diğer iki başlık için de çalışmaları izleme ve gelişmeleri değerlendirme komiteleri kuruldu. Kurultayda konuşulanların sözde kalmadan ne kadar hayata geçirilebildiği izlenecek ve gereken yönlendirmeler yapılacak.
Bu sohbette amaçladığımız Elazığ çalışmalarını takdir etmek kadar ondan daha da çok, ilin kendi değerlerine sahip çıkarak, bunları ekonomik ve sosyal gelişmişlikte daha ileri gitmek için gösterdikleri çabanın “ EL ELE “ yapılıyor olması. Ülkenin saf katma değer yaratan çabalarına da örnek olabilecek olmaları.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019