KDV iadeleri hızlanacakmış?

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal, KDV iadelerinin hızlanacağını söylemiş. İhracatçıların, kanaması bir türlü durdurulamayan yarası olan bu KDV iadeleri meselesi, her zaman hızlandırılmayı beklemiştir.

Sayın Bakanımızın bu konuda atacağı adımların, daha önceleri beyan edilen adımlardan ne kadar farklı olacağını ve hayata geçirilip geçirilemeyeceğini izlemek, bizler için öncelikli görev olacaktır. Bu vesile ile kendi başımdan geçen bir olayı sizlere aktararak, neden bu KDV iadesi işlemlerinin hızla halledilebileceği konusunda endişeli olduğumu açıklamak isterim.

İhracat işleri ile yoğun olarak uğraştığım dönemlerde, ihracatını yaptığımız ürünün imalat aşamalarını kendimiz organize ediyorduk. Üründe yapılması gereken her işlemi, o işin uzmanı olan işletmelere yaptırıyor ve en son üreticide yapılan işlemler sonucu ürünü ihracata hazır hale getirtiyorduk. Bu nedenle de üzerimizde bir hayli KDV birikiyor ve biz de bunları mahsup ederek eritmeye çalışıyorduk.

Bir gün arabalarımızdan birini kullanan arkadaşımızın telaşlı telefonu ile irkildim. “Trafik Polisi beni yolda çevirip, arabamıza el koydu ve yeddi emin otoparkına çekti” diye konuşan arkadaşın paniği anlatılamaz boyutta idi. Hemen arabanın çekildiği yere gidip arkadaşımızı sakinleştirmeye ve olayı anlamaya çalıştık. Doğal olarak otoparkta çalışanların konu ile ilgili bilgileri yoktu amma nereye gitmemiz gerektiğini söylediler.

Gittiğimiz trafik şubesinde bize, arabamız için Maliye'den gelen “Yakalama” talimatı doğrultusunda işlem yapıldığını belirttiler. Bunun üzerine konuştuğumuz muhasebeci arkadaşımız, maliye ile ilgili hiç bir uyumsuz işlemimizin olmadığını, her işlemin yasalara uygun olarak yapıldığını ve dosyalarımızın eksiksiz olduğunu söyledi. Bunun üzerine doğal olarak ilk gidilecek yer bağlı bulunduğumuz vergi dairesi oldu.

Gittiğimiz vergi dairesinde, beş yılı doldurmak üzere olan ve verilmiş bulunan mahsup talepleri dosyalarımıza rağmen, vergi borcumuz olduğu görünen dosyalarımızın işleme konularak araçlarımız üzerine haciz konulduğunu, birine de yakalama emri çıkartıldığını öğrendik. Vergi dairesinde farklı işlemleri yapması gereken şubeler arasında pin pon topuna dönünce de gittiğimiz vergi dairesi müdürünün ilgili yaklaşımı ile sakinleştik. Olayı dinleyip, dosyalarımızı gördükten sonra atmamız gereken adımları ve sorunumuzun çözülmesi için yapılması gerekenleri anlattı. Bu arada gerek bürokratlarımızla ve gerekse orada bulunan mükelleflerle yaptığımız sohbetlerde, bu konuda pek de yalnız olmadığımızı ve bizim durumumuzda hiç de azımsanmayacak sayıda mükellef bulunduğunu öğrendik.

Bu durumun kasten yapılmadığına inanıyoruz. Ancak, işleri kişilerin inisiyatifine ve kontrolü de sadece teftişe bırakarak işlerin düzelemeyeceği de açık bir gerçek. Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal’ın söyledikleri, bu açıdan en üst seviyede önem taşıyor. Bizim sorunumuz, işimizi zedeleyecek boyutta değildi. Amma, “KDV iadeleri nedeniyle mali sıkıntıya düşen işletmeler kim” diye sorsak, kapımızda oluşacak kuyruğun uzunluğunu tahmin bile edemiyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019