Kriz ortamında rakiplerin önüne geçmenin 10 yolu

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Dr. Yılmaz SÖNMEZ - Ortak Akıl Yönetim ve Kurumsallaşma Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı

Ekonomiler, artan global rekabete, enerji kısıtlamalarına, iklim değişikliğine ve politik istikrarsızlıklara karşı kendilerine birer güvenlik duvarı (firewall) inşa edemez. Politika yapıcıların uzman teknik ayarlamalarıyla eninde sonunda üstesinden geleceğimiz şu anki kriz, son derece ciddi ve alışılmadık meydan okumalarla dolu, uzatmalı ve hatta belki de kalıcı bir krizin altyapısını hazırlıyor.

İşletmelerin kriz ortamlarından etkilenmemeleri için KOBİ’lere verdiğim tavsiyeleri bir de buradan dile getirmek istiyorum:

1- Anlam yaratın

İşe para kazanmak için değil, anlamlı bir iş yapmak için başlayın.

2- Slogan oluşturun

Uzun ve karmaşık kelimelerden oluşan “vizyon-misyon” kavramlarını bir kenara bırakın. Yaptığınız işi gerçekten anlatan ve bir anlam içeren 3-5 kelimelik bir cümle oluşturun.

3- Sonraki boyuta atlayın

Yaptığınız işin bir sonraki boyutunu düşünün ve oraya ulaşmayı hedefleyin. İmkan varsa bir sonraki aşamaya geçin, yoksa yaratın. Örneğin buz yapıp satan biriyseniz, adım adım buzdolabı satmaya doğru ilerlemelisiniz.

4- Müşteriye odaklanın

“Rakiplerim ne yapıyor?” sorusuyla çok vakit kaybederseniz, zarar görürsünüz. Kafa yormanız gereken, rakiplerinizin değil, müşterilerinizin ne yaptığı, ne düşündüğüdür. İnsanlar rakiplerinize zarar vermek için sizden alışveriş etmez. Bu nedenle müşteriye odaklanın.

5- NİŞ bir ürün veya hizmet yaratın

Şirketinizi veya ürün ve hizmetinizi öyle bir konuma getirin ki, vazgeçilmez olun. Unutmayın ki, bulunabilecek en kötü yerlerden birisi, fiyat rekabeti yapar konumda olmaktır.

6- Müşterilerinizi inançlılara dönüştürün

Müşterilerinizin sizin hakkınızda iyi haberler yaymasını sağlayın. Onları “inançlılara” dönüştürerek, reklamınızı yapmalarını sağlayın.

7- Kendi gününüzü yaratın

Hangi sektörde olursa olsun kendi özel gününüzü yaratarak avantaj sağlayın.

8- İyiye ulaşmayı hedefleyin

Tekk amacınız para kazanmak olmamalı. İnsanlara yardımcı olmalısınız. Sektörünüze uygun sosyal sorumluluk projeleri üstlenin. Basın bunu haber yapar ve bu da rakipleriniz çıldırtır.

9- Rakiplerinizi müttefike dönüştürün

Pek çok şirket bunu yapmaz, “Ben kazanıyorsam, o kaybetmeli” diye düşünür. Aslında rakiplerden kurtulmanın en iyi yolu, onları ortağa dönüştürmektir. Eğer rakibiniz halka açık bir şirketse hisselerini satın alın.

10- “Rığo’lara aldırmayın

Bizim isim verdiğimiz “Rığo,” çevresinde olup biteni anlamayan biri olarak tanımlanabilir. Çevremizde onlardan çokça vardır. Rığolar “Bu işi hep böyle yaptık, aynen devam edelim” diyeceklerdir. Onlara kulak verirseniz, denemeye bile geçemezsiniz. Bu nedenle onların sizi alt etmesine izin vermeyin.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024