Lashing/sabitleme

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Geçen haftalarda yayınlanan bir sohbetimizin başlığı “Konteyner Taşımasında FOB” idi ve içerisinde de ürünün konteyner içerisinde sağlama alınıp alınmadığını sorgulayan bir cümle de vardı. Bu cümlede “Malların konteynere sabitlenip, sabitlenmediğini hatırlayan yok ki olmadığı da apaçık” diyerek, malların konteyner içerisinde, taşıma sırasında oluşabilecek hasarlara karşı güvence altına alınmadığını vurguluyorduk. Bir dostumuz “Hocam, konteyner zaten kendisi güvenli bir taşıma aracı değil mi sabitlemek de ne için” diye sormuş. 

Eğer yükünüzü konteyner içerisine sardalye konservesi gibi tıklım tıkış yüklüyorsanız, doğal olarak yükün sabitlenerek güvenli taşınmasını sağlamak gibi bir endişemiz olmaz. Yükümüzün, konteynerin içerisini tam olarak doldurmadığı, konteyner içerisinde yükün etrafında boş alanlar kaldığı zamanlarda ve taşıma sırasında, konteynerin sarsılması sonucunda yükün yerinden oynaması olasılığı var ise “Lashing/ Sabitleme/Taşımada ürünü Güvene alma” gündeme gelmelidir. “Lashing (leşing)” İngilizce bir sözcük ve taşımacılık sektöründe de genellikle bu şekliyle kullanılıyor. Yüklerin, yüklendikleri taşıma aracında, olası sarsıntılar sırasında yerlerinden oynamamaları, ürüne hasar gelmemesi ve hatta taşıma aracının da bu yüzden tehlikeye girmemesi için yapılan yüklerin, halat, sapan, ağ, kalas, demir veya dar dokuma çektirmeler, hava yastıkları vb. kullanılarak sabitlenmesi için yapılan bir işlem. Hatta konteyner gemilerinde de konteynerlerin geminin üzerinde güvenli bir şekilde durabilmeleri için dahi demir çektirmelerle yapılan önemli bir işlem. 

Gelelim yükün konteyner içerisinde güvene alınmasına. 

Varsayalım makine yükleyeceksiniz ve makinenizin altında da elleçlemenin yapılabilmesi, forklift ile kaldırılabilmesini sağlayan sağlam bir palet var. Makineniz de tamamen streç plastik film ile sarılarak korumaya alınmış. Paleti konteynere yüklediğinizde, doğal olarak etrafında boşluklar kalacaktır. Bu da paletin, konteynerin elleçlenmesi ve/veya taşınması sırasında kaymasına fırsat verecektir. Bunların sonucunda da makinenize gelebilecek hasarları siz tahmin edebilirsiniz. 

Bunun için, genellikle yapıldığı gibi, yükü sadece yükleme yerine gönderip, işleri nakliyeci ile gümrükçüye bırakmayalım. Özdeyişini unutmayalım, “El elin eşeğini türkü çağırarak ararmış.” Eğer mallarınızı, işyerinize gelen konteynere yükleyecekseniz işiniz kolay. Malların konteyner içerisindeki durumuna bakarak, olası kayma ve sarsılmaları nasıl önleriz diye düşünüp tedbir alınız. Limana gidecek ise mutlaka bu işleri yapan firmalardan hizmet alınız ve yükünüzün konteyner içerisindeki son durumunun fotoğraflarının çekilmesini isteyiniz. 

Birlikte çalıştığımız bir işletme, cam kaplardaki ürünlerini, konteyner içerisineyüklediğinde herhangi bir zarara uğramamaları için, paletlerin arasına hava yastığı koyularak, bu yastıklar şişirilmişti ve taşıma sorunsuz olmuştu. 

Seçenek çok, hizmet verenler de var. Seçim sizin, “Güvenli ve hasarsız taşıma ve itibarlı teslimat mı?” Yoksa “Bana ne taşımacı düşünsün ve müşteri ile sıkıntı yaşamak mı?”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019