Maliye Bakanı Ağbal'ın 'Vergide Bayram' müjdesi…

Nevzat SAYGILIOĞLU
Nevzat SAYGILIOĞLU EKO ANKARA nevzatsaygilioglu@atilim.edu.tr

Yarından sonra Şeker Bayramı…

İslam aleminin mübarek bayramı. 30 günlük ramazanın sonunda canların cananların buluştuğu, gönüllerin birleştiği, dostlukların pekiştiği bayram…

Bu ramazanı farklı kılan hususlardan birisi, izleyen hafta sonunda seçimlerin yapılacak olması. Malum 24 Haziran günü yapılacak seçimlerde hem Cumhurbaşkanı ve hem de parlamento üyeleri seçilecek. Bayram boyunca evlerde, sokaklarda, tatil beldelerinde siyaset konuşulacak.

İnşallah seçimler de bayram gibi geçecek…

Dolayısıyla bayram öncesinin telaşı, seçimlerin heyecanı, tatil döneminin hazırlıkları gibi nedenlerle ekonomiyle ilgili ağır ve ağdalı yazı yerine; bazı beklentilerden, umutlardan bahsetmek daha uygun olacak.

İşte bu nedenle yazımızın başlığını, “Maliye Bakanı Ağbal’ın Vergide Bayram Müjdesi” diye attık.

Ne demek istediğimizi anlatmaya çalışalım…

Geçtiğimiz hafta muhasebecilerin, mali müşavirlerin ve yeminli mali müşavirlerin üst birliği olan TÜRMOB’un Ankara Swissotel’de iftarı vardı. Türkiye’nin her yerinden odaların temsil edildiği ve çok sayıda meslek mensubunun da katıldığı iftar oldukça kalabalık ve keyifli idi.

TÜRMOB Başkanı A. Masis Yontan’ın çok kucaklayıcı, gönül okşayıcı ve vergide beklentileri ortaya koyucu konuşması etkili olmuştu.

Bu konuşmadaki şifreleri çözen ve yorumlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, adeta pası alarak vergiye ilişkin güzel bir ufuk turu çizdi.

Bakan Ağbal’ın konuşmasının temel başlıkları şunlar oldu.

- Verginin temeli veya alfabesi olan gelir vergisi çok önemli. Gerçek kişilerin gelir vergisi ile şirketlerin kurumlar vergisi ülkelerin en temel vergileri. Bu vergiler;

- Çağdaş dünyanın vazgeçilmez unsuru,

- Vergi adaletini sağlamanın yolu,

- Kayıt dışılığı önlemenin gerçek fırsatı.

-olayısıyla mutlaka gelir vergisi reformunu yapmak, çağın gereklerine ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun bir vergi yapısı oluşturmak şart.

- Vergicilikte önemli bir konu da Vergi Usul Kanunu. Gerçekten de verginin maddi tarafı yanında özellikle usul tarafı çok önemli. Şöyle ki;

- Küresel ekonomide sermayenin, malların, insanların serbestçe dolaşması nedeniyle muhasebede UFRS kayıtları çok önem taşıyor,

- Artık ticari bilanço ve oradan da mali bilançoya ulaşma çabalarının önemi kalmıyor,

- Özellikle güçlü devlet karşısında güçsüz mükellefin haklarının korunması zaruret arz ediyor.

Açıkçası; Vergi Usul Kanunu'nda yapılacak düzenlemele amortisman, değerleme gibi önemli konularda çağdaş dünyanın muhasebe sistemleriyle uyumlu hale gelmek şart.

Maliye Bakanı Ağbal’ın, bu reform çalışmalarının temeline Vergi Konseyi’ni oturtması çok önemli. Gerçekten israrla birkaç kez bunu tekrarlaması çok anlamlı.

Tabi bu çalışmalarda sonuna kadar destek istediği yapı da TÜRMOB. Yani Maliye, vergi reformu çalışmalarında TÜRMOB’u yanında görmek istiyor.

Maliye Bakanının konuyu bir aile meclisinde konuşma avantajını kullanması, kısa vadeli olarak hedef olarak görmesi önemliydi. Hatta çok rahat ve emin konuşması da görevini sürdüreceğinin adeta bir işareti gibiydi.

Bu ülke ne zaman ki vergi gibi bir önemli meseleyi gündemine alırsa o zaman umutlanmak ve geleceğe daha umutla bakmak fırsatı doğmuş demektir. Ağbal’ın bu açıklamaları “vergide bayram müjdesi olsun” inşallah…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar