Mayısta ihracat düştü

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 Mayıs ayı ihracat rakamlarını kıyaslamalı bir sunum ile açıkladı. Yayınladıkları tablolara ve rakamlara baktığımızda, 2015 yılı Mayıs ayı ihracatının, bir önceki yılın (2014) aynı ayına nazaran %19 oranında düştüğünü görüyoruz.

Çevremizi kuşatan komşularımızdaki olumsuzluklar çerçevesinden ve küresel piyasalardaki ABD Doları/Euro paritesindeki radikal değişikliklerin penceresinden bakıldığında, bu düşüşün beklenmediği söylenemez. 
Bu durumda yapılması gerekenin, aşikarı ifşa etmenin ötesinde olduğunu söylemek gerekir. Kuşkusuz, parite değişiklikleri ve çevremizdeki olumsuzluklar ihracatımızın aşağı veya yukarı yönde hareketini etkileyecektir. Bunu yadsımak asla mümkün değildir. Ancak bu durumlardan bu kadar etkilenmemek için yapılabilecek farklı bir şeylerin daha olması gerektiğini düşünenlerdeniz. Burada amacımız günah keçisi aramak değil, çarelere tartışma zemini açmaktır.

Geçtiğimiz günlerde TİM tarafından açıklanan, 2014 yılının ilk 1000 ihracatçısı çalışmasına ait görüş belirttiğimiz sohbetimizdeki, küçük oyuncuların (Mikro ve KOBİ) ihracat oyununa daha fazla dahil edilmesi gerektiği düşüncemizde ısrarlıyız. Ülkemizde mevcut büyük oyuncuların yaptıkları ihracatlar kuşkusuz çok değerli amma Sayın Büyükekşi’nin de vurguladığı gibi “İhracatın tabana yayılması” konusu çok amma çok önemlidir. Her geçen yıl, Anadolu sanayicisinin ihracattan aldığı pay artmaktadır amma bu payı alanlar da büyük ölçekli firmalardır. 
Yıllardır TİM tarafından yayınlanan ihracat rakamları üzerinden yaptığımız çalışmalar göstermektedir ki ilk 1000 ihracatçının 100 adedi, toplam Türkiye ihracatının %30’a yaklaşan bir miktarını yapmaktadır. Geriye kalan 900 İhracatçı ise yine Türkiye ihracatının % 30’a yaklaşan bir kısmını yapmaktadır. Türkiye'den ihracat yapan firmaların sayısını 60 binin biraz üzerinde olarak aldığımızda, ihracatın sadece %40 gibi bir oranının 60 bin kadar firma tarafından yapıldığını görmekteyiz. Bu da bizim “Küçük oyuncular, ihracat oyununa daha fazla dahil edilmelidir” savımızı güçlendirir mahiyettedir. Devlet KOBİ’leri oyuna dahil etmek için açıkladığı tedbirleri hızlı bir şekilde uygulanabilir hale getirmelidir. Verilen desteklerin daha yaygın ve daha kolay bir şekilde kullanılabilir kılınması, hem ihracatçı sayısını arttıracak hem de ihracatın ülke geneline yayılmasını sağlayacaktır.

2023 yılı ihracat hedefimiz olan 500 milyar ABD Doları hedefine ulaşmak için önümüzde duran ikinci önemli engelin ise yetersiz insan gücü olduğunu tekrar vurgulamak istiyoruz. Özellikler ihracat yapmak isteyen küçük (Mikro + KOBİ) işletmelerin eleman yetiştirmek için ihtiyaç duydukları eğitimlerin yaygınlaştırılması gerek şarttır. Dış ticaret eğitimi veren okullarımızda, meslek liselerinde uygulanan tarzda, hem okuyup hem de çalışma sisteminin geliştirilmesi, insan kaynağı yetişmesine çok büyük ivme kazandıracaktır. Yabancı dil eğitimi alan öğrencilerimizin özendirilerek, dış ticaret sektöründe görev alabilecek yeterlilikler kazandırılmasının faydası şüphe götürmez bir gerçektir.

Bir şeyler üretebiliyoruz amma pazarlama alt yapımız üzücü bir şekilde yetersiz, biraz oraya bakalım lütfen.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019