Merkez Bankası faizi artırmalıdır

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Artık ok yaydan çıktı. Sembolik de olsa, yüklü de olsa, Merkez Bankası faizi artırmalıdır. Sıkı para politikasının kararlılıkla devam edeceğinin sinyali de verilmelidir. Köpek balıkları kan kokusunu üç kilometre uzaktan alırlar. Yabancı yatırımcılar kokuyu Londra’dan alıyorlar. İstediklerini elde edene kadar peşimizi bırakmazlar.

Birçok yorumcu ‘‘Mevcut konjonktürde Merkez’in hamlelerinin etkisi sınırlı olur’’ yorumunu yapıyor. USD/TL paritesi ‘‘5’’ seviyesine yaklaşırken, ‘‘Merkez faiz artıracak’’ korkusuyla yabancılar kar realizasyonuna gittiler. Türk Lirası satış pozisyonlarını azalttılar. Faiz 300 baz puan artırıldığı halde USD/TL 4.45’e kadar düşebildi. Dolar kurunun kısa vadede stabilize olması için faiz artışından başka çare yok. Seçime kadar finansal piyasalar bir yukarı bir aşağı hareket eder. Cumhurbaşkanlığı seçimi 24 Haziran’da sonuçlanmazsa, sonraki süreç daha zor olabilir. Anket şirketleri seçimin ikinci tura kalacağını tahmin ediyorlar. Bu en az iki hafta daha belirsizlik anlamına gelir. Cumhurbaşkanı olacak isimle parlamentonun nasıl bir uyum içinde çalışacağı da, gelişmelerin nasıl fiyatlanacağı da muammadır. Kurdaki hızlı artışa geç tepki verdiği için yerden yere vurulan TCMB, yine vaziyeti toparlamaya çalışacak olan kurumdur. Merkez’in yapabileceği de finansal piyasaları sakinleştirmekten öteye geçmez. Türkiye’ye yönelik algı o kadar bozuldu ki, bütçe açığı/milli gelir oranımız düşük olmasına rağmen, ekonomiyi destekleyecek manevra alanı kalmadı. Bütçe açığı biraz artsa, reyting kuruluşları ve yabancı yatırım bankaları Türkiye ekonomisi ile ilgili olumsuz raporlar yayımlarlar.

Cumhurbaşkanlığı seçimini kim kazanırsa kazansın, dokuz ay sonraki yerel seçimler öncesinde kamunun musluklarını açmak ister. Zaten iktidar partisinin de, muhalefet partilerinin de seçim vaatleri ortadadır. Kamu harcamalarının artması hem iç talebi canlandırır, hem de bütçeye yük oluşturur. Döviz kurlarındaki artışlar sonrasında, tüketim harcamalarının yükselmesi enflasyon oranı üzerinde ekstra bir baskı oluşturabilir. Bu durumda kredi faizlerinin düşmesi imkansızdır. Seçimi kim kazanırsa kazansın işi gerçekten çok zordur. Bozulan Türkiye algısını düzeltmek, ekonomiyi toparlamak zaman alacak.

Global piyasalarda risk alma iştahı genel olarak iyi gözüküyor. Olası risklerin fiyatlaması tam olarak yapılmıyor. Yaz ayları sakin geçer. Pek hareket olmaz. Global piyasalar eylüle kadar dengeli kalabilir. Bizim açımızdan pozitif faktör bu olacak gibi gözüküyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019