Mesleki Yeterlilik Belgesi

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü


A. Enver ÇITAK

Bi acayip ülkeyiz. Hep Avrupalılara özeniriz, medeni devletler, insan hakları önde gelir. Sanayici ve çalışanını korur. Bizde niye yok... Diye yakınırız.. Geçtiğimiz yıllarda Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çercevesinde bir dizi düzenlemeler yaptık, yasalar çıkardık.. Ama, yalnızca çıkarmakla kaldık. Uygulama ve denetim dersek, orası muamma.

Madem yasallaştırdık niçin uygulama kontrolü yapılmamaktadır? İlk aklımıza gelen bu sorudur.
Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) olmayan söz konusu mesleği yaparsa ne ceza verilir? İkinci soru bu olmasına rağmen uygulandığını görememek de ayrı bir sorun olarak tespit edilebilmektedir. SRC Belgesi kanunla AB uyum çerçevesinde şart koşuldu, araç türüne ve buna bağlı yapılan işe göre 1-2-3-4-5 olarak SRC sınıflandırıldı. Bugün alınması gerekli ve şart olan SRC belgesi maalesef alınmadan araç kullanan kişilerin varlığı söz konusu. Özellikle Suriyeli ve Iraklı olup Türkiye'de bulunanların kullandıkları tüm ticari araçlarda karşımıza SRC belgelerinin olmadığı çıkmakta. Çaldıkları yüksek sesli müzik, farklı araç kullanış kuralları ile bizleri 70'li yıllara götüren bu kişilerin denetimi olamaz mı? Ticari taksilerde sorduğum sürücülerde birçoğu SRC belgelerinin olduğunu kaydederken, %30'luk bölümü “psikoteknik var abi” diyorlar…

Devletin vatandaşları için çıkardığı uyulması gereken kanunu niçin denetleme birimleri uygulama kontrolü yapamaz. Aslında çok basit.. Sanayi sitelerinde, büyük sitelerde, centerlerde ve alışveriş merkezlerinin parklarında yapılacak denetimlerle bir çok mesleki yeterlilik belgesi olmayanların tespiti yapılabilir. Bu denetimlerle aynı zamanda kayıtdışı çalışmalarında önüne geçilebilir. SGK'lı çalışan sayısının artışına da vesile olur. Devletin vergi kaybı yaşamasına engel olur. Derim ya; Çare müessesi devlettir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024