Ne boğa piyasasında, ne de ayı piyasasındayız

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Ocak-şubat döneminde küresel piyasalarda yoğun satışlar varken, altın, Amerikan tahvilleri ve Japon Yeni gibi güvenli liman olarak nitelendirilen finansal varlıklar iyi performans gösterdi. O günlerde, ‘‘Riskler artıyor. Küresel ekonomide deflasyon tehlikesi var.’’ gibi yorumlar yapılıyordu. Birkaç gündür başta petrol fiyatı olmak üzere, emtia fiyatlarında belirgin düşüşler var. 

Global piyasalardaki yükseliş hareketini şubat ortasında petrol başlattı. Belirleyici faktör petrol fiyatı son dokuz günde yüzde 16 düştü. Risk alma iştahı düşmesine rağmen, altın istenilen performansı gösteremiyor. Diğer güvenli limanlar Amerikan tahvilleri ve Japon Yeni güçlü ve dengeli dururken, altın sallanıyor. Fiyat destek bölgelerini deniyor. Altının zorlanmasının nedeni Batılı yatırımcıların fiziksel alımlarının düşmesidir. Altın iki ayda 212 dolar yükselirken, destekleyici unsur Avrupalıların ve Amerikalıların fiziki alımlarıydı. Batılı yatırımcıların fiziksel alımları 10 gündür düşüyor. Tabii bu kadar önemli bir yatırım aracının performansı tek etmene bağlı olmaz. Batılı yatırımcıların fiziksel alımlarını artırdığı dönemlerde, sert yükseliş hareketleri oluyor. Öte yandan, Asyalıların alımlarını artırdığı dönemler fiyatta bir trend yaratmıyor. Asyalıların alımları fiyatı sadece destekliyor. Altın fiyatı üzerinde etkili olan diğer faktörlerden, spekülatörlerin açık pozisyonlarında da düşüş var. Açık pozisyonların sayısı geçen hafta 93.000 civarında azaldı. Bu pozisyonların sayısının düştüğü zamanlar, ‘‘Alım hevesi zayıflıyor’’ şeklinde yorumlanabilir. Boğaların tekrar motive olmaları için, hem açık pozisyonların sayısının hem de fiziki alımların artması lazım. Doların durumu, madencilik endekslerindeki hava da altın fiyatı üzerinde etkilidir. Ancak öne çıkanlar fiziki alımlar ve spekülatörlerin açık pozisyonlarıdır.    

Suudi Arabistan’ın, ‘‘İran yoksa üretim sabitlemesi olmaz’’ açıklaması hayal kırıklığı yarattı. Satış başladı. Şubat ayında ‘‘üretim sabitlemesi’’ fikrini ortaya atanlardan birisi Suudi Arabistan’dı. İran’ın bu işin içinde olmayacağı o zaman da biliniyordu. Şimdi ne değişti? Aslında petrol bu açıklamadan önce de zorlanmaya başlamıştı. Üretim sabitlemesi fiyatlara girdi. Bu saatten sonra fiyatları çok daha yukarılara taşıyacak gelişme üretimin gerçekten azalmasıdır. Bu da gündemde yok. Petrol fiyatının durumu, riskli varlıkların fiyatlarını da etkiliyor. Riskli tahvillerin, risksiz devlet tahvilleriyle olan faiz farklarının oluşturduğu gösterge endekslerde hafif yükselişler gözleniyor. Diğer taraftan, euro bölgesindeki riskli şirketlerin tahvillerinin oluşturduğu endekslerde sert hareketler şimdilik yok. Petrol için en kötü fiyatların geride kaldığını düşünüyorum. Bundan sonra yavaş yavaş da olsa arz azalacak. ABD’de petrol üretimi ve aktif sondaj kuyusu sayısı düşüyor. Üretim sabitlemesi konusunda ok yaydan çıktı. Bu toplantı olmazsa, haziran toplantısında ‘‘üretim sabitlemesi’’ kararı çıkabilir. Geriye küresel talebin ne zaman toparlanacağı kalıyor.   

Son haftalarda sıkça belirtiyorum. Ne boğa piyasasında, ne de ayı piyasasındayız. Belli göstergelerin verdiği sinyallere göre fiyatlamalar yapılıyor. Aylardır bu durum devam ediyor. Küresel piyasalarda kısa vadeli stratejiler baskın çıkıyor. Küçük miktarlı kısa vadeli pozisyonların dönemi sürüyor. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019