Neden erken uyanmalıyız?

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Yücel Uygun - DBA Consulting Eğitim ve Danışmanlık

"Yaşamak çok nadir rastlanan
bir şeydir. Çoğu insan sadece var olur."
Oscar Wilde

Bilim, felsefe ve dünya üzerindeki en yaygın dinler güneşten önce uyan diyor. Dünya üzerinde iz bırakmış başarılı insanların çoğu güne erken başlamış/başlıyor. Yine araştırmalar, güne erken başlayan insanların daha mutlu ve sağlıklı olduğunu bulguluyor. Güne erken uyanmak için bu kadar sebep belki de yeter ama yine de gün doğmadan önce uyanmanın –ek olarak- yaşamımıza neler getirebileceği hakkında farkındalık oluşturmak istedim.

Güne erken başlamanın özel veya iş yaşamımıza olan bazı faydaları

- Kendimizi daha iyi tanımamız için bir fırsattır

‘Kendimizi tanımak’ yaşam boyu süren uzun bir yolculuktur. Yaşımız kaç olursa olsun, ‘Nereden geldim, neredeyim, nereye gidiyorum, eksi/artı özelliklerim nelerdir?’ vb. gibi soruları kendimize sormamız kişisel gelişimimiz için önemli bir fırsattır. Zihnimiz sabahın ilk saatlerinde daha berrak olduğundan dolayı, bu soruların yanıtlarını bulmamız çok daha kolay olacaktır. Günümüzde, sevgi duyulmadan gidilen işler/okullar, özel ilişkilerdeki hatalı tercihler gibi vakaların birçoğu bireylerin kendilerini yeterince tanımamasından kaynaklanıyor.

- Günümüzü daha planlı ve huzurlu geçirmemiz için fayda sağlar

Erken kalkan insanlar planlı hareket etmek, hedeflerini oluşturmak ve onlara ulaşmak konusunda daha başarılı oluyorlar. Ve ayrıca güne sessiz bir şekilde başlamanın huzurunu yaşıyorlar. Bu sürece dua etmek ve/veya meditasyon gibi ruhumuzu besleyen davranışlar eklendiğinde kendimizi daha fazla huzurlu hissetmemiz mümkün olabiliyor.

- Beynimizin en verimli olduğu zamanı değerlendirmiş oluruz

Yapılan araştırmalar, beynimizin en verimli şekilde çalıştığı zamanın, uyandıktan hemen sonraki ilk iki saat olduğunu bulguluyor. Bu süreyi, hayatımızı daha kaliteli bir şekilde yaşamak için bir fırsat olarak değerlendirebiliriz. Sabah saatlerinde kitap okumak ve özetini çıkarmak, hayatımızdaki sürekli ertelediğimiz aktiviteleri plana koymak, yeni iş planları oluşturmak vb. gibi gelişimimizi direkt olarak etkileyen faaliyetlere yer vermemiz, bizi gelecekte bambaşka noktalara taşıyacaktır.

- Hayatta yavaşlamak için

Çok sevdiğim Fransız yazar Montaigne, ‘yavaşladıkça çoğalıyorum’ diyor. Bu söz, ilk duyduğumda beni çok etkilemişti. Günümüzde birçok insan çok hızlı bir şekilde yaşıyor. Ve bu insanlar plansızlığın ve işleri hep son dakikaya bırakmış olmanın vermiş olduğu koşturmacalı durumdan dolayı, yaşamayı da ıskalayabiliyor. Hayat sadece cuma günlerini ve yılda bir veya iki kere gidilecek tatilleri beklemek için gerçekten çok kısa. İş yerine giderken, bir kediyi sevebilmeli, bir çiçeği koklayabilmeli insan.

- Kahvaltı, kitap, spor vb. aktiviteler için zaman oluşur

Kahvaltı yaparak evden çıkmak en basit haliyle anksiyeteyi azaltıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kitap okumak zihin gelişimimiz için son derece önemli, spor ise hem zihin hem de beden sağlığımız için çok faydalı bir aktivite. Sadece bu aktiviteleri yerine getirmek için dahi erken kalkmak, yaşamımızı gül bahçesine çevirmemiz için büyük ölçüde yeterli olacaktır.

- Yaratıcılığı tetikler

Erken uyanarak, üzerinde çalıştığımız projeler ve iş planları ile ilgili olarak daha yaratıcı fikirler elde edebiliriz. Dikkatimizi dağıtan unsurların en az olduğu sabahın ilk saatlerinde daha üretken ve yaratıcı olduğumuz önemli bir gerçek.

- Gün doğumunu izlemek

Şimdiye kadar kaç kez gün doğumu izlediniz? Hafta içi veya hafta sonu fırsat buldukça gün doğumunu izlememiz doğanın bu muhteşem mucizesine tanık olmamız motivasyonumuz ve huzurumuz için oldukça faydalı aktiviteler arasında yer alıyor.

Yukarıdakilere ek olarak trafiğe takılmamak, yaşamdan daha fazla keyif almak, hayata karşı farkındalığımızın arttığı zamanları çoğaltmak, yaşamı sorgulamak, yaşamda bir anlam bulmak vb. birçok faydayı da erken kalkmanın getirileri arasına ekleyebiliriz.
Hemen hepimizin hayatında, belirli dönemlerde erken kalkmamızı engelleyecek veya zorlayacak bazı zamanlar mevcuttur. Bunların da büyük çoğunluğu geçicidir. Elimizden geldiğince yaşamımızı erken yatmak ve erken kalkmak üzerine planlamamızın, gelecekte bize keşkeler yerine daha çok 'iyi kiler' getireceğine inancım sonsuz.

Bir gün bir bakmışsınız; sabahın ilk dakikalarında o sabah kahvesini yudumlamak, hayattaki en büyük zevklerinizden biri haline gelmiş...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024