Nerelere Satalım?

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

İhracat gemisine binmeye kalkanların aklına gelen ilk soru bu olsa gerek. Sadece onların aklına mı geliyor ki? Hali hazırda ihracat yapanlarımızın da büyük bir çoğunluğu, yeni pazarlara açılmanın peşine düşüp, soruyu biraz değiştirerek soruyorlar “ Başka nerelere satalım?”

Başlayana da pazarını çeşitlendirmek isteyene de doğal olarak tavsiye ettiğimiz “ Pazar Araştırması” yapmak oluyor. Sohbetimize katılanların hatırlayacağı gibi ürününüzün Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (GTİP) numarasını belirlemekle başlayıp, uluslararası istatistik siteleri arasında dolaşarak, küresel ticaretin seyrini bulmak ilk aşama. Sonra da kendinize özel değerlendirmelerle hedef pazarlarınızı belirleyip sonraki adımları atmak gerekiyor.
Bu değerlendirmeler için salt istatistik sitelerini izlemek kadar, uluslararası ekonomi çevrelerinin neler söylediklerini de izlemek iyi oluyor. Hep söylediğimiz bir şeyi hatırlayacaksınız, “İhracatçı dövizi de hava raporunu da siyaseti de iyi gözlemlemek zorundadır.”

Bu noktadan hareketle, uluslararası ekonomi çevrelerinin söylediklerini duymaya, küresel ekonomi dedikodularını dinlemeye çalışırken gördüğümüz birkaç noktayı paylaşalım istedim. Reuters sitesinde 14 Şubat tarihinde yayınlanan bir habere göre, Orta Avrupa ekonomisi hızlı bir canlanma sergiliyor. Reuters’in haberinden ilgimizi çeken, 2013 yılı sonu itibariyle verilen rakamlara göre gözümüze takılan pazarlara bakalım. 

Romanya Gayri Safi Milli Geliri 5.2 oranında büyümeyi başarmış. Ülkeye yakınlığımız ve pazarın Türk iş adamlarına pek de yabancı olmaması, başımızı buraya çevirmek için iyi bir neden. 
Krizlerden göreceli olarak kaçmayı başarmaya çalışan Polonya üçüncü çeyrekteki 1.9 büyümesini, dördüncü çeyrekte 2.7 oranına yükseltmeyi başarmış. 

Macaristan ekonomisi 2006’dan bu yana yıllık temelde en yüksek oran olan 2.7 büyüme oranını yakalamış. Çek ekonomisi iyi geçmeyen iki yılın ardından, 1.6 yükselmeyi başarmış. Çek ekonomisi son altı yılın, Macar ekonomisi ise son yedi yılın en hızlı büyümelerini sergilemiş.

Görünen o ki Doğu Avrupa Ekonomileri, yaşadıkları yavaşlamanın ardından harekete geçmeye ve güçlenmeye çalışıyorlar. Ajansın yorumuna göre dördüncü ekonomik çeyrekte görülen gelişmeler, başka ülkelere kıyasla daha sağlam bir görünüm sergiliyor.

Bu ülkeler, ticaretimizin pek de kuvvetli olmadığı pazarlar. Nedenine bakacak olursak görünen o ki biz biraz daha uzaklarda şansımızı denemeye çalışıyoruz. Oysaki buralar, pazar yapıları bizim üretimlerimize cazip gelebilecek yapılar.

Ekonomik haberler, Afrika’nın ücra köşelerine kadar giden ihracatçılarımızın ulaşımı ve ihracat malını taşıması daha kolay olan bu pazarlara gösterilen ilginin arttırılmasının zamanı geldiğini belirtiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019