Parlamento değişiyor ya ihracat?

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Bu satırları tuşlamaya çalıştığımız sıralarda ortaya çıkan seçim tablosu, AK Parti iktidarının çoğunluğu kaybettiğini ve olası bir koalisyonun yolunun açıldığını gösteriyordu. Koalisyon hükümetlerinin öcü olmadığını ve ülkenin pek ala öyle de yönetilebildiğini görenlerdeniz. Ancak, koalisyon hükümetlerindeki güç kavgalarının da ülkemizi nasıl sıkıntılara soktuğunu da hatırlamamak mümkün değil. Öte yandan, tek parti iktidarı olmaksızın, yıllarca başarı ile yönetilen ve dünyanın en önde gelen ülkelerinin arasında olan ülkeleri de hatırlamalıyız. Menfaatler söz konusu olduğunda, ülkeyi en ön sıraya koyabilme bilgeliğini gösterebilen iktidarlar, koalisyon da olsalar, koltuklarını muhafaza edebilecek güveni sağlayabiliyorlar.

Bizim de değiştirilmesini istediğimiz bir tablo var. 

Bir kaç hafta önceki sohbetlerimizden birinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ilk 1000 ihracatçının, son bir kaç yıldır gösterdiği performansa değinmiştik. Bu sohbetimizde, TİM tarafından açıklanan rakamlara göre, 2014 yılının önde gelen ilk 1000 ihracatçısından, ilk 100 içerisine girenlerin ortaya koyduğu performansın tablosuna bakalım istiyoruz.

Tablodan görüleceği üzere, ilk 5 firma 2014 ihracatının %10’a yaslanan kısmını yapıyor. İlk 20 firma %20’yi yakalamış görünüyor. İlk 50 firma %26’yı geçmiş ve ilk 100 firma da %32’ye varmak üzere. 2014 yılı ihracatının 157 milyar 622 milyon 57 bin ABD Doları olduğunu hatırlayarak, bir de aşağıdaki tabloya bakalım;

Biz bu tablonun tersine dönmesi için bir şeyler yapılması gerektiğine inanan ve karınca kararınca bunun gerçekleşmesine çalışanlardanız. Bu tablonun içerisine, ülkenin her tarafından KOBİ ve Mikro ölçekteki firmaların ihracatlarının yer alacağı günlerin gelebilmesinin, iktidarların alacağı ve hızla hayata geçireceği kararlara bağlı olduğunu da biliyoruz. Umarız göreceğimiz yeni oluşumlar bu yöndeki umutlarımızı arttırır.
 

yti8l7i8.png

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019