Petrol ve altında kritik viraj

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Hangi değerleme yöntemi kullanılırsa kullanılsın, Amerikan hisse senedi piyasalarının pahalı olduğu görülür. Tabii bu durum, önümüzdeki dönemde getirilerin negatif olacağı anlamına gelmiyor. Gelecekteki potansiyel getirilerin, yakın geçmişteki getirilerden kuvvetle muhtemel daha düşük olacağı söylenebilir. ABD’de borsa endeksleri bu sene rekor üstüne rekor kırarken, en önemli sektörlerden birisi olan enerji sektörünün performansı beklentilerin altında kaldı. Trump başkan seçildikten sonra teşvik paketi ve ekonomik büyüme öngörüleriyle hızla yükselen enerji hisseleri, Aralık 2016’dan itibaren düşüş trendine girdi. 2017’nin ocak-ağustos doneminde bu sektörün borsa yatırım fonlarındaki kayıplar yüzde 22’ye ulaştı. İlk sekiz aylık dönemde birçok sektör oldukça iyi bir performans gösterdi. Enerjinin zayıf performansı ister istemez petrol fiyatını da etkiledi. 

Kısa vadede finans piyasalarının patronu en büyük spekülatör grubu olan hedge fonlardır. Orta-uzun vadede, kaldıraçsız işlem yapan, reel para kullanan fonlar etkili olabilirler. Hisse senetlerini, olması gerektiği gibi, yani uzun vadeli bir yatırım aracı olarak düşünen fonlar enerji sektörü hisselerinden bu zaman zarfında uzak durdular. Satışa ağırlık verdiler. Uzun vadeli düşünen yatırımcılar bu hisselerden uzaklaşırken, hedge fonların pozisyonlarından etkilenen petrol fiyatı dönemsel yükselişler yaşadı. Tabii bu yükselişler kalıcı olmadı. Talep tarafındaki zayıflık ve arz tarafındaki belirsizlik, petrol fiyatında istikrarlı bir yükseliş hareketinin oluşmasını engelledi. Yıl boyunca yazdığım yazılarda, enerji hisselerinin fiyatlarının çok ucuzladığını, diğer sektörlerle olan farkın eninde sonunda kapanacağını belirttim. Enerji hisselerinde son bir aydır ciddi bir yükseliş var. Sektörün borsa yatırım fonlarındaki aylık yükseliş dün itibarıyla yüzde 11 oldu. Enerji hisselerinin petrol fiyatını desteklemesi önemlidir. Yatırımcılar enerji hisselerinde bir ‘‘değer’’ olduğunu düşünüyorlarsa ki başlangıç hareketi fena gözükmüyor, petrol fiyatı tahminleri yükselebilir. Zaten brent petrol fiyatı bu hafta iki yılın zirvesine çıktı. Küresel ekonomiye ilişkin pozitif beklentilerin dillendirilmesi de önemli bir faktördür. Talep, denklemin eksik olan bileşeniydi. OPEC ülkelerinin ve OPEC dışındaki ülkelerin arz kesintilerini sürdürmesi, arz-talep dengesini düşünülenden daha önce iyi bir noktaya getirebilir. Kuzey Kore, petrol fiyatıyla ilgili mevcut olumlu senaryoyu bozacak yegane etmen olabilir.

Hedge fonlar son günlerde altında biraz satış tarafına döndüler. Ancak bu fonların toplam alım pozisyonları ağırlığını koruyor. Bu piyasadaki pozisyonlarda alım tarafında büyük bir dengesizlik oluşmuştu. Rasyonel yatırımcılar için ürkütücü bir hal almıştı. Değerli metal piyasalarını uzun yıllardır takip ederim. Spekülatör grubunda bu tarz saçma sapan bir alış veya satış furyası oluştuğunda, bu piyasalardan uzak durmak gerekir. Altın piyasasında swap (takas) işlemleri yapan oyuncuların ve değerli metal üreticilerinin ‘‘satış’’ pozisyonlarını hızla artırdığı bir ortamda, hedge fonların peşine takılmaya gerek yok. Altın ve gümüş piyasasında, üreticilerin ve takas işlemleri yapanların pozisyonlarını doğru okumak elzemdir. Altın ve gümüş pozisyonlarında özellikle de aşırılığın oluştuğu dönemlerde bu gruplar pek hata yapmıyorlar.    

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019