Piyasalar iyice politize oldu

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Majör para birimlerini direkt etkileyen faktörler ağırlıklı olarak siyasi gelişmeler oluyor. Doları ele alalım. Amerikan ekonomisinin bu yılki güçlü performansı ortadadır. Buna bağlı olarak, Fed sekizinci faiz artırımını eylülde yaptı. Fonlama oranını yüzde 2-2.5 bandına çıkardı. Önümüzdeki ay kuvvetle muhtemel bir faiz artışı daha yapacak ki bu durum büyük ölçüde fiyatlara girdi. Yani faiz yüzde 2.25-2.5 aralığına yükselecek. Diğer taraftan, doların en büyük rakibi olan euronun politika faizi yüzde 0’dır. Giderek açılan faiz farkına, ekonomik büyüme performanslarındaki ayrışmaya rağmen, euro bu yıl oldukça dengeli kaldı. Ekim sonunda 1.18’lerde olan EUR/USD paritesi, İtalya’nın bütçe mevzusunun manşetlere çıkması ile birkaç haftada 1.12’ye kadar düştü.

Özetle; piyasalar, getiri farklarına, ekonomik büyüme performanslarına hak ettiği önemi vermiyor.

Ay sonunda Arjantin’de yapılacak G-20 toplantısı öncesinde, Çin’in yuan üzerinden tansiyonu düşürme stratejisini geçen hafta yazmıştım. Son bir haftada, hem Trump, hem de başkan yardımcısı Pence, Çin’e yönelik sert açıklamalar yaptı. Tabii gerginlik artınca, Çin politikasını hemen değiştiriyor. Para biriminin değer kaybetmesine izin veriyor. Piyasalara bu şekilde mesaj veriyor. ABD’nin söylemi sertleşince, Çin hisselerinde baskı oluşuyor. Bu, ticaret savaşının başladığı hazirandan beri sürüyor. Shanghai endeksinde dün yaşanan düşüş, son üç haftanın en sert düşüşüydü. Çin yuanın değerini düşürerek, hisselerdeki satışın yarattığı etkiyi en kolay yoldan hafifletmeye çalışıyor. Yuanın önümüzdeki dönemdeki performansının, global piyasalar üzerinde etkisi olur. Yuanın politik gerekçelerle zayıflatılması, dünya endekslerine moral verebilir.

Ayrıca, yuan ticaret endeksinde euronun ağırlığı yüksek olduğu için, yuanın performansı euro üzerinde dolaylı bir etki yaratıyor. Yuandaki düşüş dönemleri euroyu destekliyor.

İngiliz Sterlini, Brexit konusu nedeniyle satış baskısı altında kalıyor. GBP/USD ve EUR/GBP gibi paritelerin oynaklıkları (volatiliteleri) en son 2016’da görülen seviyelere yükseldi. Opsiyonların fiyatı artıyor. Türkiye’deki sterlin uzmanları, ‘‘Kısa vadede ne olursa olsun, belirsizlik bir şekilde ortadan kalktıktan sonra sterlinin yönü şu olur’’ gibi keskin tahminler yapıyorlar. İlginç olan, opsiyon piyasasındaki uzun vadeli sterlin-satış opsiyonlarının, kısa vadeli sterlin-satış opsiyonlarından daha pahalı olmasıdır. Yani piyasa profesyonelleri resmi tam olarak okuyamadıkları için, arka planda ciddi bir hedging (korunma) stratejisi uyguluyorlar. Opsiyon piyasası, Brexit sürecinin oldukça düzensiz olacağını ve İngiltere Merkez Bankasının erken bir hamle yapacağını fiyatlıyor olabilir. Kısacası, günlük siyasi haber akışının dışında, varsayımlar ve tahminler üzerinden piyasalarda pozisyon almak pek kolay gözükmüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019