Piyasalarda son durum eşitliğinde BİST-100 ve dolar/TL

Cüneyt PAKSOY
Cüneyt PAKSOY UZMAN GÖRÜŞÜ

Global çapta hisse senetlerinde pozitif seyir devam ederken ve ABD borsaları S&P 500 önderliğinde yeni rekor seviyeler test ederken, gelişen piyasalarda her ülke kendi hikayesi paralelinde devam eden risk iştahını kullandılar.

Son dönemde FED'in tekrar şahin söylemlerle masaya gelmesi ve Trump'ın vergi reformunu yasalaştırma ihtimali bir miktar ABD 10 yıllıklara ve Dolar Endeksi'ne yansımış görünse de, hareketlerin şimdilik ivme kazanmaması gelişen piyasalar için bir miktar daralarak da olsa pozitif manevra alanını devam ettiriyor gibi.

Bu cuma gelecek olan ABD tarım dışı istihdam datası, FED ve ECB'den gelecek konuşma detayları ve haber akışı, İspanya'nın ayrılıkçı söylemlerinin olası sonuçları paralelinde gerçekleşecek ECB ekim toplantısı ile ilgili beklentiler, jeopolitik gelişmelere paralel olarak özellikle Dolar Endeksi ve ABD 10 yıllıkların alacağı seyir önümüzde ki dönemde gelişen piyasaların geleceği açısından da oldukça önemli olacak. Bu süreçte özellikle iç siyasi gelişmeler, 25 Eylül Kuzey Irak Referandum süreci gibi ek belirsizlikler sebebi ile özellikle daha önce pozitif ayrışma gösteren Türkiye'nin bu pozitif ayrışma farkını geri verdiğini izledik.

Aynı zamanda gösterge tahvil faizleri yüzde 12 sınırına yaklaşırken, dolar/TL tarafında 3.38'lerden 3.60'lara uzanan bir tepki hareketi oluştu. BİST-100'ün ise bu hareketler paralelinde belirgin bir düzeltme içine girdiğini ve kritik önemde bulunan 100-101.500 destek aralığını test ettiğini gözlemledik.

Büyüme tarafında iyi giden ama yüksek gelen enflasyon verisi ile birlikte temkinli olunması gereken bir süreçte ilerleyen piyasalar mevcut durumda tekrar toparlanma ve mevcut pozitif trende geri dönme çabası içinde bulunuyor. Bu çabanın destek bulması için yabancı algısının pozitif tarafta devam etmesi, jeopolitik risk başlıklarının yeni gündem oluşturmaması ve global piyasaların negatif bir ortama geçmemesi gerektiğini hatırlatalım.

BİST-100 Endeksi'nde tekrar yükseliş tarafına dönebilmek için önemli ortalamaların kümelendiği 105-107.000 aralığının kalıcı geçilerek bir kez daha 110.000'lere doğru bir hareket gelişmesi gerektiğinin altını çizmek gerekiyor. Düzeltmenin devam etmesi durumunda kısa vade adına son harekette destek olan 100-101.500 kritik desteğinin altına kayılmaması gerektiğini , bu oluşursa aşağıda bir önceki dönemin rekor tepesi ve 200 günlük üssel ortalamayı da içinde barındıran 93-97.000 aralığının bu yükseliş hareketinin sınır trend desteği olarak takip edilmesi gerekiyor.

Dolar/TL tarafında tekrar geri çekilme sürecine geri dönebilmek için öncelikle 3.53-3.55 altına geçerek sonrasında asıl 3.50 desteğinin altına kalıcı gelinmesi gerekiyor. Bu olmadıkça yükseliş hareketinin güç kazanması ihtimali adına yukarıda 3.58-3.60 direnç eşiği ve buranın üzerinde 3.65 ikincil ve kritik direnç eşiğinin geçilme kuvvetlerinin dikkatle izlenmesi gerekmekte.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar