Potansiyeli keşfedin...

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Turkey, Discover the Potential bundan böyle yurtdışına bu logo ile açılacağız. 2023 Türkiye’sine yönelik çalışmalardan biri olarak sunulan yeni logonun şekli konumuz dışı. Bizim ele alacağımız konu, kapsamına farklı bir pencereden bakmak olacak. Türkiye’nin daha ileri gitmesi, gelişmesi ve refahın toplumun her seviyesine hakkaniyetle yayılması konusunda yapılacak her çalışma, önyargısız desteğimizi alacaktır. 

Bu, potansiyeli keşfetmek sloganına biz de yurt içi pencereden bakmak istiyoruz. 

2023 ihracat hedefimiz olan 500 milyar dolarlık rakama varmak için gerekli olan potansiyeli bulduk mu acaba? 
Geçtiğimiz sohbetlerimizin birinde kullandığımız “Uyuyan dev olan KOBİ’lerimizi uyandırırsak” ifadesi, bu hedefe varmanın yolunun nereden geçtiğini vurgulamaktadır. İhracatımızın %60’ını ilk 1000 ihracatçının yaptığı bir ekonomik yapıda, bu hedefe ulaşmak için yapılacak çabaların tabana yapacağı faydaları tartışmak gerekir diye düşünüyoruz. Üstelik bu ihracatın ezici bir çoğunluğunun da ithalata aşırı bağımlı bir şekilde olması düşünülmesi gereken başka bir konu. 

Öte yandan, Sayın Güngör Uras hocamızın da köşesinde yer verdiği üzere, İstanbul Sanayi Odası tarafından arasında yapılan ilk 500 şirket araştırmasında, bu şirketlerin üretiminde yüksek teknoloji ürünlerinin 2012 yılında %2.8 iken 2013 yılında %2.6’ya gerilemiş olması oldukça düşündürücüdür. Hele bu oranın, geçtiğimiz günlerde “İflas ettim” diyen Arjantin’de bile %7.7 olduğunu düşünürsek... 

Kişisel gözlemlerimize göre ifade edersek, Türkiye’de yüksek teknoloji ürünü, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi, genellikle küçük ve/veya mikro ölçekli işletmeler tarafından gerçekleştiriliyor diyebiliriz. İlk 500 veya ikinci 500 sıralamasına giren işletmelerin neler yaptığı ve karlılık oranları her yıl yayınlanıyor ve onları tanıyoruz. Ancak tanımadığımız veya tanımak olanağı bulamadığımız bir hayli küçük işletme var ki yüksek teknoloji ürünü üretiyorlar ve onların katma değerleri yüksek. 

KOSGEB tanımlamasına göre 250 çalışanı ve mali bilanço toplamı 40 milyon TL’ye kadar olan işletmeler KOBİ sayılmaktadır. Türkiye ekonomisinin yükünü sırtlamış olan işletmelerin kaç adedi bu kadar yüksek rakamları yakalamaktadır bir bakmakta fayda vardır. Eğer bizler 2023 hedefl erine sadece belirli büyüklükteki işletmeleri destekleyerek gideceksek, Türkiye’nin gelişmesi, istatistiksel rakamlardan ibaret kalacaktır. Eğer bizler için önemli olan, refahın tabana yayılıp tüm ülkenin kalkınması ise ilk 1000 ihracatçı ve ilk 1000 sanayici dışına da gözlerimizi çevirmek olmalıdır. Ve bunun da lafl a olmaması gerekir. Şimdiye kadar atılan adımları yadsımak olanaksız amma ve lakin ne kadar etkin olabildikleri de ortada. 

Türkiye’nin yeni sloganının faydalı olacağını düşünerek, “İçerideki Potansiyeli Keşfedin “ demek istiyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019