Pozisyonlar rahatsızlık veriyor

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Farklı piyasalarda ilginç fiyat hareketleri gözleniyor. Bu ortamda pozisyonu olan da, kenarda bekleyen de tedirgin olabilir. Enflasyon beklentilerinden destek bulan Amerikan faizleri yukarıları zorluyor. Dünya büyümesinin güçleneceği tahminleriyle borsa endeksleri rekor üstüne rekor kırıyor. Dolar endeksi son dört yılın en düşük seviyelerinde geziniyor. Denklemin içine güçlü petrol fiyatları da eklenebilir.

Global risk alma iştahı yüksek. Böyle bir dönemde kimse dışarıda kalmak istemiyor. Kenara çekilip biraz soluklanan yatırımcılar bile ‘‘Keşke çıkmasaydım’’ diyerek hayıflanıyor. Bazı piyasalardaki pozisyonlar uç seviyelere geldi. Petrol piyasasında spekülatörlerin alım pozisyonları anormal düzeylerdedir. Petrol piyasasında arz kesintileri devam edecek. Büyüme beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesine bağlı olarak petrol talebinin artacağı öngörülüyor. Arz-talep dengesi bir noktada oluşabilir. Bu konuda bir konsensüs var. Ancak ama alış ama satış, spekülatör pozisyonlarında bir tarafa ne zaman yığılma olsa temkinli olmak gerekir. Son günlerde toparlanmaya çalışsa da, Amerikan doları üzerinde genel bir satış baskısı var. Spekülatörlerin euro alım pozisyonları, 18 milyar dolar ile herhangi bir dönemde görülen euro alım pozisyonlarının iki katıdır. Petrol ve eurodaki alım pozisyonlarının seviyesi açıkçası rahatsızlık veriyor. Amerikan faizleri hızla yükseldiği halde, euronun dolar karşısında güçlü kalması ilginçtir. Düşük faiz oranlarına sahip oldukları için fonlama parası olarak kullanılan Japon Yeni (JPY) ve İsviçre Frangındaki (CHF) satış pozisyonlarının toplamı 17 milyar dolardır. Gelişen ülke paralarında pozisyon alanların gözünün açık olması gerekir. Çünkü majör borsa endekslerinde bir düzeltme hareketi yaşanırsa, global yatırımcılar ilk olarak JPY ve CHF satış pozisyonlarını kapatırlar. Bu durumdan euro da olumsuz etkilenebilir. Spekülatörler Asya paralarında da yüklü alım pozisyonundalar ki burada yaşanabilecek satışlar diğer gelişen ülke paralarını etkileyebilir. Yükselen faizlere, artan hisse senedi fiyatlarına, dünyadaki dolar satış dalgasına karşı pozisyon almak cesaret ister. Ancak güçlü yatırımcılar ters pozisyonda kalmanın maliyetlerine katlanabilirler. Mevcut konjonktürde, kenarda kalmak da, mevcut pozisyonları korumak da zor kararlardır.

Buraya kadar küresel piyasalardaki pozisyonlanmaların yaratabileceği risklerden bahsettim. Jeopolitik riskler, siyasi iklim, ekonomik performans gibi faktörler konu dışıdır. Pozisyon alınmasına karşı değilim. Yeni pozisyon açarken veya pozisyon taşırken, belli maliyetler göze alınarak riskler minimize edilebilir. Alım-satım opsiyonlarının fiyatlarını etkileyen oynaklık seviyeleri tarihi ortalamalarına yakındır. Kısacası opsiyon fiyatları makuldür. Vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatları da uygundur. Olası düzeltme hareketlerine karşı risk yönetimini yapmak lazım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019