“Pozitif olmak gayret ve sebat gerektirir"

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Tat Gıda Genel Müdürü Arzu Aslan Kesimer, geçtiğimiz aylarda “Türkiye’nin En Güçlü 50 Kadın CEO’su” sıralamasında 5. sırada; En Güçlü 50 İş Kadını Listesinde ise 7. sırada yer aldı.

Koç Topluluğu’nda bir sanayi şirketine atanan ilk kadın Genel Müdür ünvanına sahip olan Arzu Aslan Kesimer, aynı zamanda üst düzey yönetimde ve yönetim kurullarında kadın oranının artması için çalışan Yönetim Kurulunda Kadın Derneği'nin Başkan Yardımcısı. Yani bir çok genç kadın için, bir rol model.

Arzu Aslan Kesimer, “İş hayatına girmek isteyen genç kadınlara başarıya giden adımları nasıl tanımlarsınız?” sorusuna, Clarissa P. Estes’in sözlerine gönderme yaparak cevap veriyor: “Kadınlar; gerektiğinde hapishane duvarlarına mavi gökyüzünün resmini çizebilirler. Çileler yanarsa daha fazlasını eğirirler. Ekinler tahrip olursa, hemen daha fazlasını ekerler. Hiçbir şeyin bulunmadığı kapılar çizer, bu kapıları açar oradan yeni yollara ve yeni hayatlara geçerler.”

Kesimer’in genç iş kadınlarına verdiği tavsiyeler ise şöyle:

• “Kariyer planlamaya değil kişisel gelişim planlamasına inanıyorum. Önce kendimizi geliştirmeli, beynimizi, ruhumuzu sürekli beslemeliyiz.
• Kim ne söylerse söylesin başarının en önemli anahtarı çalışmak. Emek olmadan başarı gelmiyor.
• Çalışmak çok önemli ancak aile, sosyal hayat ve dostlar da bir o kadar önemli; onların varlığının dengeyi sağladığını bilmek ve iş-özel yaşam dengesini kurabilmek çok önemli. Benim gençlere tavsiyem kariyere odaklanırken sosyal hayatı da ıskalamamaları. Bunu başarmak için de formül basit: İyi bir planlamacı olmak…
• Bazen işler ters gidebilir. Yeniden denemek ve gerekirse sabırla baştan başlamak gerek. Baştan başlamak için de pozitif olmak şart. Pozitif olmak ise romantik bir iyimserliğin ötesinde gayret ve sebat gerektirir.”

Yönetim kurullarında kadın erkek oranı yüzde 50/50 olmalı

Arzu Aslan Kesimer’in verdiği bilgilere göre, 2018 yıl sonu itibariyle Tat Gıda bünyesinde kadın çalışan oranı yüzde 30 seviyesinde. Yönetim kurulunda ise 11 üyeden 4’ü kadın. Arzu Aslan Kesimer, “Bu oranları yüzde 50 seviyelerine getirmeliyiz” diyor ve şunları söylüyor: “Koç Topluluğu’nun küresel planda destek olduğu ‘HeForShe' inisiyatifini destekleyen Tat Gıda olarak bu kapsamda öncelikle kadın çalışanlarımızın daha fazla eğitim ve gelişim olanağı bulabileceği, kariyerlerinde yükselebileceği ve eşit olanaklardan faydalanabileceği toplumsal cinsiyet duyarlı iş ortamları yaratmayı hedefliyoruz. Ayrıca şirketimizde fabrikaların üretim, kalite bölümlerinde ve AR-GE merkezimiz bünyesinde yeni mezun kadın mühendis ve bilim kadınlarını iş hayatına katarak destekliyoruz."

137 kadın yönetim kurullarına üye olmaya hazır

Yönetim kurullarındaki yüzde 15 olan kadın oranının, son yıllarda artış göstermiş olsa da, yetersiz olduğuna dikkat çeken Kesimer, “BIST’e kayıtlı 403 şirketin halen 159’unda hiç kadın yönetim kurulu üyesi yok. Yönetim kurullarında bu kadar az sayıda kadın yönetici yer almasında, bu göreve hazır kadın adayların bulunmadığına dair gerekçeler sıklıkla ortaya atılıyor. Yönetim Kurulunda Kadın Derneği olarak tam da bu ihtiyaçtan hareketle yola çıktık ve yönetim kurullarında yüksek nitelikli yöneticiler arayan şirketlere kaliteli bir havuz sunuyoruz. Havuzumuzda yönetim kurulunda üye olmaya hazır ve aday 137 kadın var” diyor.

Gücünüzün bir hikayesi olsun sesiniz yüksek çıksın

Arzu Aslan Kesimer, kadınlara başarılı ve güçlü birer lider olabilmeleri için şu tavsiyelerde bulunuyor:

• Başarılı olmak için mutlaka güçlü bir kadın rol model gerekli
• Hayallerinizi kısıtlamayın, hep yüksek hedefleriniz olsun.
• Her kadın sahip olduğu gücün hikayesini bulmalı, ama bu da yeterli değil, sesiniz de yüksek çıkmalı, beden dilinizle de gücünüzü göstermelisiniz.
• Yardım istemekten çekinmeyin, utanmayın, eşiniz, anneniz, babanız, iş arkadaşınız kim olursa olsun, yardım isteyin.
• Erkekler binlerce yıldır beraber. Onların gücü oradan geliyor. Biz kadınlar da bir arada durmalı, birbirimizi güçlendirmeliyiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar