Proje bazlı teşvikler çok cazip!...

Nevzat SAYGILIOĞLU
Nevzat SAYGILIOĞLU EKO ANKARA nevzatsaygilioglu@atilim.edu.tr

Hükümetin ekonomiyi harekete geçirme ve güçlendirme yönündeki çabaları bütün hızıyla devam ediyor. Hemen her hafta Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplanıyor. Sürekli olarak yeni ekonomik tedbirler açıklanıyor. Bunlar içerisinde önemli olan ve beklenenlerden birisi olarak “Yatırımlara Proje Bazlı Tevlet Yardımı Verilmesine ilişkin Karar” 26 Kasım 2016 tarihli ve 29900 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı. 2016/9495 sayılı bu Karar, ülkemizin mevcut durumda veya gelecekte ortaya çıkabilecek kritik ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığım azaltacak, teknolojik dönüşümünü gerçekleştirecek, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve yüksek katma değerli yatırımların proje bazlı olarak desteklenmesini amaçlıyor.

Yeni teşvik sistemi, mevcut teşvik sistemine ilaveten;

• Nitelikli personel desteği,

• Enerji desteği,

• Altyapı desteği,

• Kamu alım garantisi,

• Kanunlarla getirilen izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tesciller ile diğer kısıtlayıcı hükümler için istisna getirilmesi veya yasal ve idari süreçlerde kolaylaştırıcı düzenleme yapılması, gibi yeni destek unsurlarını içeriyor.

Projelerin bu karar kapsamında değerlendirmeye tabi tutulabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının 100 milyon ABD Doları olması gerekiyor.

Ekonomi Bakanlığı, yatırım konusunda bir veya birden fazla firmayı yatırım için davet edebilecek veya duyuru yapmak suretiyle çağrıda bulunabilecek. Yapılacak değerlendirme sonucunda uygun bulunan proje veya projeler, Bakanlık tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Bakanlar Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen projeler için Destek Kararı yayımlanacak ve yatırım teşvik belgesi verilecek. Yatırımın başlangıç ve bitiş tarihi, söz konusu destek kararında belirlenecektir ve yatırımın kararda öngörülen sürede gerçekleştirilmesi esas olacak. Yatırımın devri mümkün olabilecek ve destek kararında belirlenen süre ve koşullar çerçevesinde Bakanlığın iznine ve Başbakanlığın onayına tabi olacak. Yatırımın devrine izin verilmesi halinde, devralan yatırımcı, yatırımın niteliklerini ve taahhütlerini yerine getirmek kaydıyla belirtilen istisna ve muafiyetler ile desteklerin kalan kısmından yararlandırılabilecek. Böylece yatırımın devamı sağlanmış olacak.

Hatta yatırımcı şirketin, proje kapsamındaki yatırımı tamamlanmadan hisselerini devretmesi Bakanlığın izni doğrultusunda yapılabilecek. Enerji desteği ile ilgili olarak işletmelerin enerji giderinin hesaplanmasında, temin edildiği kurum veya kuruluşlarca düzenlenmiş ve bedeli peşin olarak fatura döneminde ödenmiş fatura değerleri dikkate alınacak. Destek kararında belirlenen nitelikli personel sayısı ve brüt ücretleri dikkate alınarak ücret desteği verilmesi uygulamasına, tamamlama vizesi tarihini takip eden aydan itibaren başlanacak.

Sermaye katkısı desteği ilgili destek kararında belirtilen kurum tarafından yapılacak. Kamu alım garantisinin öngörülmesi durumunda, söz konusu desteğin uygulaması ilgili destek kararında belirtilen kurum veya kuruluşlar tarafından yürütülecek. Altyapı desteğinin öngörüldüğü projeler için destek uygulaması ilgili destek kararında belirtilen altyapının yapımından sorumlu kurum veya kuruluş tarafından öncelikli olarak yerine getirilecek. Yatırımla ilgili izin, ruhsat, tahsis, lisans, tescil ve benzeri konularda istisna ve kolaylık öngörülmesi durumunda ilgili kamu kurum ve kuruluşları gerekli işlemlerin yerine getirilmesinden sorumlu olacak.

Sonuç olarak söylemek gerekirse; bu kadar cesaretli ve cezbedici yatırım teşvikleri hep söylemde kalmış ve hiçbir zaman gündeme gelmemişti.

Şimdi artık böyle bir düzenleme var. Şimdi de unutmayalım ki bu kadar cesur teşviklerin uygulanabilmesi;

• İyi bir ekonomi iklimine,

• Aynı cesarete sahip bürokrasiye, İhtiyaç var.

Bunu da bekleyip göreceğiz…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar