Regülasyonlar teknolojinin önünde engel mi?

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Nagihan ÜNÜVAR - Kurucu & Genel Koordinatör Markam Sen Marka ve Pazarlama Yönetim Danışmanlığı

Efesli Herakleitos, Efes’te doğmuş ve M.Ö. 450’li yıllarda “Değişmeyen tek şey değişimdir” demiş ünlü bir filozoftur. Üzerinde yaşadığımız Anadolu toprakları binlerce filozofa yurt olan değerli bir tarihe sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te bilime olan inancını “Bir gün benim sözlerim bilime ters düşerse, bilimi seçin” sözleriyle dile getirmiştir. Dünyanın lider teknoloji girişimcisi Elon Musk’ın ülkemize geldiğinde Anıtkabir’i ziyaret etmesi de manidardır.

Biliyoruz ki, son dönemde dijital çağın getirdiği dijitalin içine doğan işlerin başında film, dizi endüstrisi de yer alıyor. Dünyanın en değerli markaları listesinin ilk sıralarını teknoloji şirketleri oluşturuyor. Bazı şeyler değişiyor ve teknolojiyle birlikte yaratıcılığın tetikleyicisinin özgürlük olduğu şüphe götürmeyen bir gerçek. Tabi ki, regülasyonlar yani kurallar olacak ancak regülasyonların, teknolojiyi destekleyen, bizi yenidünya anlayışına hazırlayan, teknoloji girişimlerinde rekabeti teşvik eden bir anlayışta olması taraftarıyım. Ülkemizde çok değerli mühendislerimiz yetişiyor, ancak, henüz bu alanda konuşulan, dünyanın en değerli markaları arasında yer alan bir marka geliştirebilmiş değiliz. Onları desteklemek, vizyonlarından faydalanmak ve yaratıcılıklarını ortaya çıkararak başka ülkelere gitmelerini önlememiz için, yaratıcılığın özgürlüğü, özgürlüğü, sanatı, teknolojiyi, bilimi sevdiğini unutmamalıyız.
Bugünlerde, dijitalin içine doğan ve insanların kendini özgürce ifade etmelerini sağlamak amacıyla kurulan Youtube’un, film ve dizi endüstrisinin kendini özgürce ifade etmesini sağlayan Netflix gibi milyonlarca kişinin takip ettiği önemli platformlara getirilen bir takım kısıtlayıcı regülasyonların gündemde olduğunu biliyoruz Bu kanallar, aynı zamanda, hem bazı işlerin tekel olmaktan çıkmasını sağlayan, herkese şans veren ve insanların kendilerini ifade etmesini sağlayan önemli teknoloji platformlarıdır. Bundan 5-10 yıl sonrasını düşünerek hareket etmenin ülkemiz menfaati için önemli olduğunu düşünüyorum. Üstelik, eğitimden, sanata, her mecrada teknolojiye ayak uydurmamız, yurt dışı fonların ülkemize yatırım yapma iştahını da artıracaktır. Daha fazla yatırım girişimcilerimizi destekleyecek, ülkemizin ekonomik refahını da sağlayacaktır.

Gelecek farklı bir düzlemde inşa ediliyor ve bizlerin başarılı olmak, ülkemizi gelecek vizyonuna hazırlamamız için bilime, teknolojiye ayak uydurmaktan başka şansımız yok. Dünya, teknoloji çağında ve teknoloji sadece analog düzenin bilgisayarlara uyum sağlamasından ibaret değil. Dünya, teknolojinin ötesine geçen bir gelecek inşa ediyor. Bu çağda bizlerin yaratıcılığımızı geliştirme yönünde çok çalışmamız, dijitalin içine doğan çocukların yani Z kuşağının doğuştan sahip olduğu yaratıcılığı destekleyerek, eğitimde, sanatta, bilimde yenidünyanın içinde yer almamız gerekiyor.

Gelecek çok hızlı geliyor ve hız çağında yeni teknolojilere ayak uydurmak için acele etmeliyiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024