Sanayi sitelerinden OSB’lere

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

Adana’da bir süredir iklimi oluşan birlikte iş yapabilme kültürü, kentin sanayi sitelerindeki sorunların çözümlerine yönelik projelerin ele alındığı bir toplantıyla söylemden eyleme dönüşmeye başladı. 
Adana’nın değişik yerlerindeki onlarca sanayi sitesinde onbinlerce insanımız çalışıyor. Bu sanayi sitelerinin en yoğun ve en sorunlu olduğu bölge ise Yeşiloba Sanayi Bölgesi. Bu bölgede; Metal, Orta Ölçekli, Modern ve Kaportacılar Sanayi, ATİKOP Toptancılar Siteleri ile Seyhan Ticaret, Arslandamı ve Adana İş merkezleri bulunuyor. 

Bu sitelerde faaliyet gösteren binlerce firma mal ve hizmet üretiyor. Ayrıca ürünlerini yurtiçi ve dünyanın dört bir tarafına ihraç ederek Adana için iş ve aş üretiyor. İşsizlik rakamlarında ilk sıralardan bir türlü düşmeyen Adana’nın buralarda faaliyet gösteren firmalara özel ilgi göstermesi gerekiyor. Ancak bu sitelerin bir çoğunun iş yerlerine sağlıklı ulaşabilecek yolları dahi bulunmamakta. Bunun yanı sıra binlerce işyerinin bulunduğu bu bölgenin yanından halkın tanımıyla bir “pis dere” de geçiyor. Bu dere çevre ve görüntü kirliliği yaratıyor. Bölgede plansız ve düzensiz yapılaşan işyerleri site mantığının ötesinde “iş yeri yığınları” şeklinde bir görüntü veriyor. 

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, bir süredir buraların ıslah organize sanayi bölgesi olması için uğraş veriyordu. Kıvanç, başta belediyeler ve oda başkanları olmak üzere ilgili tüm kesimleri bir araya getirerek bölgenin eksikliğini hissettiği alt ve üst yapı yatırımlarının tamamlanması için işlerin söylemden, projeye; projelerin de eylemlere dönüşmesini sağladı. 
İşte Adana’da ‘birlikte başarabiliriz’ hedefinin bir sonucu olarak ortaya çıkan bu ortak projeler sayesinde Yeşiloba Sanayi Bölgesi, OSB standartlarında alt ve üst yapı hizmetlerine kavuşmuş olacak. İş adamlarımız dünyanın dört bir tarafından müşterilerini gönül rahatlığı ile işyerlerine davet edebilecek, insanımız da çalışma koşulları bakımından daha uygun şartlara kavuşacak. Ülkelerden çok kentlerin yarıştığı, yeni cazibe merkezlerinin ortaya çıktığı günümüzde, Adana’daki bu birlikte iş yapabilme becerisi “Adanalılık Ruhu”nu yeniden canlandıracak, Adana’yı eski parlak günlerinden çok daha ilerilere taşıyacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar