Seçimimiz hayırlı olsun

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Netleşen seçim sonuçlarına göre Adalet ve Kalkınma Partisi, seçimleri galip olarak bitiren ve seçim yarışında ipi göğüsleyen parti oldu. Bu sonuçları beğenen de var beğenmeyen de. Gerçek şu ki seçmen, bu çalkantılı ve çevremizi saran ateş çemberinin daraldığı ve ülkemize yöneldiği dönemde, “Dereyi geçerken at değiştirilmez” deyişini vurgularcasına bir tercih yaparak, iktidarı değiştirmedi. “Uyuşmazlık istemiyoruz” diyerek, verdiği oyların yön değiştirmesiyle, bazı partilere uyarısını verdi. Uyum ve denge politikalarını öne çıkaranlara da “Sen iyisin amma iktidarı nasıl kotaracağını hala anlamış değiliz” dercesine, küçük bir destekle “Dur hele bakalım” dedi.

İktidar partisi şimdiye kadar yaptıklarının bir kısmını değiştirme sözü ile değişime kapı aralamış görünüyor. Siyasete meraklı olmadığımız için demokratikleşme, insan hakları, yasalara tam anlamıyla uyum v.b. diğer söylemleri sohbetimiz dışında tutarak, ihracat erbabının beklentileri ile ilgili bir kaç noktaya değinmek istiyoruz.

2023 yılı ihracat hedefi olarak konulan 500 milyar ABD Doları hedefe ulaşmanın olanağı, bugünkü şartlarla mümkün olamayacaktır. Ancak bu hedefe ne kadar yaklaşılabileceği tartışılabilir. Türkiye ihracatının %60’ına yakını en çok ihracat yapan ilk 1000 ihracatçı tarafından yapılmaktadır. (Kaynak: TİM İlk 1000 ihracatçı listesi) 

2023 hedefine yaklaşmanın yolu, KOBİ ve Mikro işletmeleri ihracat yönlendirmekten geçmektedir. Her kesimin dilinde olan KOBİ’lere destek, maalesef sözde kalmakta ve fikirden uygulamaya geçme konusu oldukça zayıf olmaktadır. KOBİ ve mikro ölçekli işletmelerin, ihracat yöneltilebilmeleri ve var olan ihracatlarını arttırabilmeleri için yapılması gerekenleri sıralayacak olursak;

1. Ekonomi Bakanlığı tarafından, ihracat için verilen desteklerin ödenme süreleri, mutlaka ve mutlaka kısaltılmalı ve “Devletin cebinde akrep var” fikri ortadan kaldırılmalıdır.
2. Dahilde İşleme Rejimi gibi uygulamalarda ortaya çıkartılan yasa dışı uygulamaların, tüm ihracat camiasına mal edilmeden, “Suyu taşıyan ile testiyi kıranın” ayırt edilmesi ve dürüst ihracatçıların önünün kesilmemesi gereklidir.
3. KDV iadelerinin gecikmesi nedeniyle, ihracatçılarımızın mağduriyetinin bir an önce ortadan kaldırılması gerek şarttır. Yasa dışı uygulamalarla, hayali ihracat yaparak vergi iadeleri alma peşinde olanları izlemek ve ortaya çıkarmak için Maliye bürokrasisinde, ihracat işlerinin detaylarına vakıf uzman ekipler oluşturulması, dürüst ve gerçek ihracatçının korunması ve kollanması açısından çok yararlı olacaktır.
4. KOBİ ve mikro ölçekteki işletmelerin, finansmana erişimde karşılaştıkları engeller, açık olarak tanımlanmalı ve mutlaka ortadan kaldırılmalıdır.
5. İhracat konusunda ciddi bir eksikliği görülen “Türkçe Kaynakların” arttırılması konusunda, özellikle Ekonomi ile Gümrük ve Ticaret bakanlıkları tarafından çalışmalar yapılması ve/veya bu yöndeki çalışmalara destek verilmesi faydalı olacaktır.

İhracatçının sıkıntıları elbet bunlarla kısıtlı değildir amma yeni kabinede yer alacakların kulağında kar suyu olsun istedik.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019