'Sürdürülebilirlik yakın gelecekte küresel rekabette belirleyici olacak'

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Yıldız Holding’in hikayesi 1944 yılında, Ülker markasını taşıyan ilk pötibör bisküvinin imalatıyla başlıyor. İlk fabrika 1948’de Topkapı Takkeci semtindeki Sağmacılar Köyü’nde kuruluyor.
Yıldiz Holding bugün; 25’i yurtdışında, 55’i Türkiye’de olmak üzere 80 fabrikada bisküvi, çikolata, kek, sakız, şekerlemeye, işlenmiş et, dondurulmuş gıda, yenilebilir yağ ürünleri ve kişisel bakım ürünleri olmak üzere 320 marka ile hizmet veriyor. Yıldız Holding, Kurucusu Sabri Ülker tarafından başlatılan ‘israfsız şirket modeli’ prensipleri doğrultusunda, topluma fayda sağlamayı öncelikli sorumluluğu olarak benimseyen bir şirket.

Yıldız Holding Sürdürülebilirlik Genel Müdürü Begüm Mutuş, “Sürdürülebilirlik artık sadece şirketlerin iş süreçlerinde karar aşamasında değil; tüketici ve çalışan mutluluğunu sağlama konusunda da göz ardı edilemeyecek bir değer. Forbes Dergisi’ne göre Y kuşağı 2030 yılına kadar şirketlerin yüzde 75’ini oluşturacak. Bu kuşak için yaptıkları işin bir anlam ifade etmesi ve sosyal bir etkiye sahip olması elzem görünüyor. Bu doğrultuda, çevreye duyarlı, üreticiyi destekleyen ve kaynakları verimli kullanan bir üretim, ham madde tercihi hassasiyeti gibi tüketicilerin tercihlerindeki değişikliklerin yanında, çalışan memnuniyetini sağlamak için de sürdürülebilirliğin şirketlerin gündeminde yer alması gerekiyor” diyor.

Şirketlerin gelecek nesiller için kaynakları verimli kullanabilen, şeffaf ve samimi bir yaklaşım benimsemeleri gerektiğini söyleyen Mutuş, “Sürdürülebilirlik küresel şirketlerin gündeminde önemli bir yere sahip ve yakın gelecekte küresel rekabette daha da belirleyici olacak” diye ekliyor. Yıldız Holding, sürdürülebilirliği, küresel operasyonları kapsayan geniş bir çerçeveden tüm grup şirketlerine yol göstererek yönetmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda 2014 yılında Yıldız Holding Sürdürülebilirlik Platformu kurulmuş. Platform, sürdürülebilirliği iş yapış modellerine entegre ediyor ve Yıldız Holding’in hem Türkiye hem de dünyadaki üretim anlayışını “topluma fayda yaratma” hedefine odaklıyor.

Peki nasıl bir fayda yaratıyor? Mutuş, her bir marka için ayrı ayrı anlatıyor yaratılan bu faydayı:
Yerel mahsul tercih edildi, atık azaldı, fındık çeşitliliği korundu…

●Sürdürülebilir tarım Yıldız Holding’in öncelikli alanlarından biri. Yıldız Holding çatısı altındaki gıda ve perakende şirketleri 2017’de yaklaşık 3 milyon ton mahsul alarak çiftçilere katkı sağladı. Mümkün olduğu kadar yerel mahsul tercih ediliyor ve buğday ihtiyacının yüksek bir kısmı yurtiçinden sağlanıyor.
● Ülker Bisküvi 10 yıldır Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından, bisküvide kullanılabilecek ideal buğdayı üretmek için yapılan ıslah çalışmalarını destekliyor. Bunun sonucunda Ali Ağa adı verilen yüksek verimli bir buğday türü geliştirildi ve bu tür Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescillendi. Bundan sonrasında ise Ali Ağa buğdayının yaygın bir şekilde ekilmesi için çalışılacak.
● Ülker Bisküvi ile Sıfır Atık hedefi kapsamında düzenli depolama alanlarına giden atık oranı yüzde 8’e indirildi. Atıkların yüzde 59’u geri dönüştürülürken yüzde 27’si de yan ürün olarak geri kazanıldı.
● Sürdürülebilir Fındık Tarımı Projesi’yle Giresun ilindeki fındık çeşitliliğinin korunması ve daha sürdürülebilir yöntemlerle fındık üretimi için araştırmalar ve pilot uygulamalar hayata geçirildi.
● Kerevitaş’ta, sözleşmeli tarım modeliyle 2017 yılında sözleşmeli çiftçi sayısı yüzde 16 oranında arttı. Zirai hammadde alımının yüzde 89’unu sözleşmeli çiftçilerden temin edildi. Sözleşmeli ve serbest çiftçilerden alınan hammadde miktarı 2015 yılına kıyasla yüzde 42 arttı ve 123 bin tona yaklaştı.
● Damla Sulama Projesi ile su kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla 2017 yılında 5,4 milyon ton su tasarrufu ile yaklaşık 680 bin TL’lik maddi tasarruf ve 1,7 milyon kWh tasarruf elde edildi.
● Bizim Toptan’da Poşetmatik uygulamasını başlatıldı. 2017 yılında pilot uygulamayla başlayan projeyle poşet kullanımı yaklaşık yüzde 30 azaldı.
● Şok Marketler’de enerjiyi verimli kullanmak için geliştirilen projede, havanın reyon içerisinde tutulmasıyla merkez soğutma sisteminin yükü azaltıldı ve soğutmalı reyonlardaki floresanlar yerine LED floresanlar takıldı.
● Besler’de Sıfır Kayıp Yolculuğu projesinde tüm üretim süreçlerinde geri kazanım ve enerji dağılımının düzenlenmesiyle ton başına enerji tüketiminde yaklaşık yüzde 10 azalma sağlandı. Yağmur suyu kullanımı, soğutma kuleleri ve proses buharı suyunun geri kazanımı ile, su tüketimi ve birim üretim başına tüketilen su miktarı yarı yarıya azaltıldı.
● Godiva daha kaliteli kakao üretimini ve kooperatiflerin gelişmesi için çalışan Dünya Kakao Vakfı (World Cocoa Foundation – WCF) üyesi. Bu süreçte 2020 su ve karbon hedefl erine ulaşıldı ve bu hedefl erin ilerisinde bir performans gösterildi. Kakao tedariğinin yüzde 100 sürdürülebilir kaynaklardan temin edilmesi yolundaki çalışmalar devam ediyor.

Çalışanların şirkete, şirketin çalışanlara ilham verdiği bir kültür

Yıldız Holding, yurt dışı operasyonlarımızdaki 15 bin çalışanı ile birlikte toplamda 60 bin kişiye istihdam sağlıyor. Mutuş, “Toplamda 73 farklı ülkeden çalışanımız var. Özellikle kadınların iş hayatında güçlenmesini ve eşit seviyede istihdama katılmasını destekliyoruz” diyor. Mutuş’un verdiği bilgilere göre, Ülker Bisküvi, Bizim Toptan, Şok Marketler, Kerevitaş ve Besler şirketlerinde toplam kadın çalışan oranı yüzde 35, yönetim pozisyonunda çalışan kadın oranı ise yüzde 26. Sürdürülebilirliğin iş yapma modeli olarak benimsendiği bu süreçte, iş modellerinin ve iş gücünün de yeniden şekillendiğini ifade eden Mutuş şu bilgileri veriyor: “Birbirimize ilham verdiğimiz bir kültür oluşturma hedefiyle oluşturduğumuz Akıl Küpü aracılığıyla 1990’dan bu yana çalışanlarımıza, faaliyetlerimizle ilgili iyileştirme önerilerini paylaşma fırsatı sunuyoruz. İnovasyon, İlham ve Fikir Platformu’muz Idea Stars aracılığıyla çalışanlarımız, iş süreçleri, yeni iş modelleri, yeni ürünler, hatta toplumsal sorunlara çözüme kadar her alanda önerilerini paylaşabiliyor. Söz konusu platformlarımız aracılığıyla, çalışanlarımızdan her yıl 500’ün üzerinde fikir topluyor ve iletilen fikirlerin yüzde 20’sinden fazlasını hayata geçiriyoruz. Öğrenme ve gelişim platformu Yıldız Akademi ile, Yıldız Holding bünyesindeki tüm çalışanların faydalanabileceği eğitimler planlıyoruz. Yıldız Akademi Dijital ile gelişim kaynaklarına mobil cihazlardan internet ortamında ulaşılabiliyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar