TCMB euroyu ve petrol üretimini gözlüyor

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Yılın son işlem günleri heyecan arayanlar için idealdir. Piyasalardaki oynaklık seviyeleri yükselir. Küçük miktarlı alım satım emirleri finansal varlık fiyatlarında sert hareketlere yol açar. Likidite seviyeleri düşer. Küçük yatırımcılar için tehlikeli bir piyasa ortamı oluşur. Fiyat hareketlerine anlam verilmez. Örneğin bu hafta dünyada borsa endeksleri iyi bir performans gösterdi. Endekslerin güçlü olduğu günlerde, tahvillerden hisse senetlerine doğru bir para akışı olur. Ek olarak, Japon Yeni ve altın gibi güvenli limanlardan çıkış olur. Ancak bu hafta; endeksler, tahvil fiyatları, JPY ve altın birlikte yükseldi. Petrol fiyatı güçlü olduğu halde, Kanada Doları gibi petrol fiyatına duyarlılığı yüksek olan bir para birimi yükselmedi. Bu yıl aralık ayı daha hareketli geçiyor. Çünkü hem Türkiye’de hem de dünyada piyasaları etkileyen jeopolitik gelişmeler yaşanıyor. İçeride ve dışarıda gerçekleşen terör eylemleri, Suriye’de yaşananlar belirsizliği artırıyor.

Yatırımcılar çok kısa vadeli düşünmek zorunda kalıyor. Birkaç hafta sonrası için dahi güvenli yorumlar yapılamıyor. Geçen haftaki basın toplantısında genelde şahin bir görüntü veren Fed Başkanı Yellen bile Trump’ın uygulayacağı politikayı görmek isteyeceğini söyledi. Bu belirsizlik ortamında istisna Amerikan Doları gibi gözüküyor. Temel ve teknik açılardan oldukça güçlü gözüküyor. Dün bu piyasadaki spekülatör pozisyonlarını inceledim. Euro bölgesi krizinin zirve yaptığı dönemde spekülatörlerin EUR/USD’daki satış pozisyonlarının toplamı, bugünkünün üç katıydı. Fed Aralık 2015’de faizi artırmadan önce EUR/USD’daki satış pozisyonları bugünkünün 2.5 katıydı. Zaten bu iki dönemde satış pozisyonlarının yüksek olması, sonraki dönemlerde eurodaki yukarı yönlü hareketleri hızlandırdı. Resim bugün daha farklıdır. Spekülatör grubunun kasımdan beri eurodaki net satış pozisyonları azalmasına rağmen, euro alım pozisyonlarının sayısının değişmemesi dikkat çekicidir. Görünen o ki, spekülatörler EUR/USD’da yine düşüşe oynayacak. Yukarıda da belirttiğim gibi, mevcut euro satış pozisyonlarının toplamı, euro bölgesi krizine ve Fed’in faiz artırdığı döneme göre çok düşüktür. Bu da euro satış pozisyonlarının artabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte EUR/USD paritesi üzerinde etkili olan ABD faizleri ile Almanya faizleri arasındaki farklar dolar lehindedir.

Doların yükseliş trendi Obama’nın ikinci döneminde başladı. Yakın gelecekte bitecekmiş gibi de gözükmüyor. Global yatırımcılar dolar faizlerinin ve doların artması nedeniyle, petrol ve doğal gaz gibi emtialara sahip olmayan gelişen ülkelerden faiz artırımları istiyor. TCMB dün bu çağrılara kayıtsız kaldı. Fed geçen hafta beklentileri yeniden şekillendirirken, Amerikan faizleri yükselirken, TCMB’den bir faiz artırımı veya güçlü bir sinyal gelebilirdi. Merkez’in, ‘‘Döviz kuru ve petrol fiyatları enflasyon üzerinde risk oluşturuyor’’ açıklaması önemlidir. Doların durumu ortadadır. Petrol piyasasında profesyonellerin alım pozisyonları iki yılın zirvesinde bulunuyor. Petrol fiyatındaki geri çekilmelerde sürekli alım geliyor. Önümüzdeki dönemde arzın kısılmasının yanı sıra enerji talebinin artacağı öngörülüyor. Merkez’in dikkat çektiği dolar ve petrolü dengeleyecek birkaç unsur var. Son aylarda euro bölgesine müthiş bir para girişi var. Girişlerin sürmesi euroyu destekleyebilir. Petrol tarafında; geçmişte olduğu gibi üreticilerin alınan karara uymamasını ve ABD’nin petrol üretiminin artmasını bekleyeceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019