TCMB’nin faiz artırımı tüm faizlerde yükselişe yol açacak

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Merkez Bankası, geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 0.75 puan artırdı, %12.75’den %13.50'ye yükseltti.

Merkez Bankası, bankaların bankasıdır. Bankaları fonlar. Son zamanlarda geç likidite penceresinden %12.75 dolayında faiz ile fonluyordu. Bundan sonra % 13.50 faiz ile fonlayacak.

Merkez Bankası’nın faiz artırımı, bankaların kredi faizlerinin (bir ölçüde mevduat faizlerinin) Hazine’nin borçlanma faizlerinin, özetle ekonomide tüm faizlerin yükselmesine kapı açacak.

- Merkez Bankası faiz artırımını, “sıkı para politikası” aracı olarak görüyor. Bu faiz artırımı ile önümüzdeki dönemde enflasyon artışının yavaşlayacağını bekliyor.

- Para piyasasının oyuncuları, faiz artırımı ile döviz girişinin artacağını, dövizdeki hızlı tırmanışın duracağını söylüyor.

- Finans piyasasının oyuncuları, “Faiz yükselsin ki yurda sıcak para (döviz) girişi durmasın. Döviz hem bulunur olsun hem ucuz olsun” diyorlar.

- Türkiye ekonomisinin bir özelliği var. TL, döviz ile birlikte işlem görüyor. İkili para sistemimiz var. Merkez Bankası sadece TL'ye kumanda ediyor.

- Bizde faiz yükselince döviz bollanıyor. Döviz ucuzluyor. Dövizin ucuzlaması “dolaylı olarak” maliyetleri ve sonuçta enflasyonu aşağıya çekiyor.

- Fakat faiz yükselince artan döviz girişi, ucuzlayan döviz fiyatı ekonomiyi canlandırıyor. Canlanan ekonomide aşağıya iner gibi olan enflasyon bir süre sonra harekete geçiyor. Daha da kötüsü cari açık büyüyor.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek faize karşı. Bırakınız faizin yükseltilmesini, aşağıya çekilmesinde ısrarcı.

- TL borcu olanlar, kredi kullananlar, kullanacak olanlar faizin yükseltilmesine karşı. Yüksek faiz taksitli satışları engelliyor. Özellikle konut satışları geriliyor.

-Döviz borcu olanlar, dövizle ödeme yapanlar, “TL'nin faizi yükselirse, döviz bollaşır, döviz fiyatındaki tırmanış yavaşlar" diyerek faiz artışını bekliyor.

- Halkımız döviz ve TL'nin birlikte işlem gördüğü ekonomide faiz artışının bir süre sonra fiyatları yukarıya ittiğini gördüğü için faiz artışından korkuyor.
Erken seçim ortamında Merkez Bankası’nın faiz artırımının ekonomiye etkilerini yaşayarak göreceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018