“Tertemiz” bir gelecek için 18 bini aşkın YBO öğrencisinin HAYATINA DOKUNUYOR

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Eczacıbaşı Topluluğu; 2007’den bu yana Yatılı Bölge Ortaokulları’nın (YBO) fiziksel koşullarını iyileştirmek, öğrencilere hijyen bilinci kazandırmak ve sosyal yönlerini güçlendirmek hedefiyle Eczacıbaşı Hijyen Projesini yürütüyor. Projenin ulaştığı 51. okul Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki Şehit Taner Baran YBO oldu. Hedef 2020’ye kadar 60 okula ulaşmak.

Yatılı Bölge Okulları, nüfusun az ve dağınık olduğu köy, mezra gibi yerleşim yerlerinde, yoksul ailelerin çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan yatılı okullara verilen isim.

Yatılı okullara duyulan gereksinim ilk kez 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından vurgulanıyor. İlk YİBO (Yatılı İlköğretim Bölge Okulu) 1939 yılında açılıyor. 2012 yılında ise, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran düzenleme ile, YİBO’lar 5 ve 8. sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü YBO’lara (Yatılı Bölge Ortaokulu) dönüşüyor.

Bugün Türkiye’nin 63 iline yayılan 302 YBO’da, 76 bin 570 yatılı ve gündüzlü öğrenci eğitim görüyor.

YBO’lar ülkemizin geleceği açısından çok önemli, çünkü; kırsal alanda yaşayan çocukların eğitim sistemine dahil olmasını sağlıyor; Anadolu’da meslek sahibi, ufk u açık bireyler yetişmesinde önemli bir rol üstleniyor ve bulunduğu bölgenin halkı ile bütünleşerek yaygın bir fayda sağlıyor.

Kaliteli bir eğitim sisteminin önemli paydaşlarından birinin de eğitim ortamı olduğuna inanan Eczacıbaşı Topluluğu; 2007 yılından bu yana Yatılı Bölge Ortaokulları’nın (YBO) fiziksel koşullarını iyileştirmek, öğrencilere hijyen bilinci kazandırmak ve sosyal yönlerini güçlendirmek hedefiyle Eczacıbaşı Hijyen Projesini yürütüyor.

2002 yılında Selpak Kişisel Hijyen Eğitimi ile başlayan ve bugüne kadar 6 milyon öğrenciye ulaşan proje, 2007’de yeni bir platforma taşınıyor, 2010 yılından itibaren ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğinde hayata geçiriliyor.

Proje kapsamında, ihtiyaç sahibi YBO’ların pansiyon ve derslik bölümlerindeki banyo ve tuvaletler, tesisat altyapısının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onarılmasının ardından, VitrA ve Artema ürünleriyle yenileniyor. Aynı zamanda YBO’lardaki öğrencilere, Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri tarafından Selpak Kişisel Hijyen Eğitimi veriliyor ve yenilenen her YBO’ya Eczacıbaşı Profesyonel tarafından ürün desteği sağlanıyor.

Topluluk çalışanlarından oluşan Eczacıbaşı Gönüllüleri ise öğrencilerin duygusal dünyasını zenginleştirmeyi hedefleyen sosyal projeler geliştiriyor.

Hedef 2020’de 60

okul Projenin 51. okulu olan Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki Şehit Taner Baran YBO’ya yaptığımız ziyarette, Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Ali Aköz’den projenin, 2007- 2018 yılları arasında 38 ilde 18 bin 500’ün üzerinde öğrencisi bulunan 51 okulda hayata geçirildiğini öğreniyoruz. Aköz, 2020 yılına kadar toplam 60 okula ulaşılmayı hedeflediklerini söylüyor.

Sarıkamış’ta bulunan Şehit Taner Baran YBO, 115 öğrenci kapasitesine sahip. Okulda banyo ve tuvaletlerin yenilenmesi ve kişisel hijyen eğitimlerinin verilmesinin yanı sıra; Eczacıbaşı Gönüllüleri’nin çalışmalarıyla bir müzik sınıfı oluşturulmuş, enstrümanlar sağlanmış; bir kütüphane kurulmuş ve kitap bağışı yapılmış. Aynı zamanda, Young Guru Academy (YGA) ile 5. ve 6. sınıf öğrencilerine bilim setleri hediye edilmiş ve öğrencilerle bilim seansları gerçekleştirilmiş.

Sağlıklı ortamda eğitim görmek çocukların en doğal hakkı

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, çocukların sağlıklı, temiz, modern ortamlarda yaşamalarının ve eğitim görmelerinin en doğal hakları olduğunu belirtirken, “Onlara her olanağı sunmak, borcumuz, vazifemiz, sorumluluğumuz. Bu çabamızda, bize 10 yılı aşkın süredir hep destek olan Milli Eğitim Bakanlığımıza tekrar teşekkür ediyorum. Yeterli fiziksel olanakları sağlamak kadar, bu olanakların estetik ve kaliteli olmasını sağlamak da şart. Gençlerimiz, bu erken yaşlarından estetik ve kalite bilincine ne kadar doğallıkla alışırsa, ileride kendi çocukları için de aynısını sağlamak isteyecektir” diyor.

"Geçmişin keşkeleri geleceğin endişeleri"

Eczacıbaşı Gönüllüleri Kars ilindeki YBO’lar arasında bir resim ve hikaye yarışması düzenlemiş.

Hijyen konusunu temel alan yarışmada çocukların yaptığı resimler ve yazdığı hikayeler geleceğe dair umut verici. Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu YBO’dan Eylül Çınar’ın 3. lük kazanan kompozisyonu herkese ilham verecek nitelikte.

“Geçmişin Keşkeleri Geleceğin Endişeleri” başlıklı kompozisyondan kısa bir bölüm şöyle:

“Konfüçyüs ‘geleceği düşün yoksa yakında pişman olursun’ diyerek yarınların mimarı olduğumuzu söylemekte ve pişmanlıklardan kurtulmamızı istemektedir.

(…) Geçmişin keşkeleri geleceğin endişeleri şu anımızı çalan iki hırsızdır. Bu keşke ve endişeleri zihnimizde taşımamak için doğaya hak ettiği değeri vermeliyiz. Bulunduğumuz sınıfın, şehrin, hatta ülkenin temizliği bizim elimizde.

(…) Dünyayı gelecek nesillere yaşanılacak halde bırakmak için her birey üstüne düşen görevi yerine getirmelidir. Bu bilinci taşımak ve gelecek kuşaklara aşılamak bu işin ilk basamağıdır. Bu kendimize yapabileceğimiz en büyük iyiliktir. Ne de olsa iyilik yapmak kötülük yapmaktan daha basittir.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar