Ticaret müşavirinde nitelik mi nicelik mi?

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Ankara büromuzdan arkadaşlarımız Canan Sakarya ile Ferit Parlak, Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi ile güzel bir söyleşi yapmışlar. Sayın Zeybekçi’nin, ticaret müşavirlikleri ile ilgili olarak söylediklerinin bizleri heyecanlandırmaması mümkün değil. Hele, ticaret müşaviri sayısının 450 olarak hedeflenmesi çok güzel. 

Sayın Bakanın bizce en çarpıcı ifadesi de “Zaten az olan aktif personeli, Miami gibi tatil bölgelerinde değerlendirmemize şaşırıyor ve eleştiriyorduk" diyerek mevcut sisteme özeleştirel bir yaklaşımla bakması.

Ticaret müşaviri sayısının yükseltilmesine “Nitelik mi, nicelik mi" sorusuyla yaklaşmamızdaki nedenleri bir kere daha açıklarsak, Sayın Bakanımızın bazı endişelerimizi paylaşmamızı sağlarız ümit ediyoruz. Müşavirliklerimizin nitelikleri konusunda eleştirel bir yaklaşımla 13 Mart 2012 tarihinde yazdığımız  “Ticaret ataşesi ihracatı arttırır mı“ başlıklı sohbetimizi hatırlatmak isterim. Bu sohbetimize atfen, zamanın Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan’ın gönderdiği açıklamayı da içeren 20 Mart 2012 tarihli “Ticaret ataşelerimiz“ başlıklı sohbetimize de bakılmasını önereceğim.
Özellikle 20 Mart 2012  tarihli sohbetimizde yer verdiğimiz bir okurumuzun sistemi eleştirisine, ben de kendi tecrübelerimden bir örneği, “Sistem değişmezse sayıların artışı işe yaramaz“ diyerek eklemek istiyorum. 

Bunun için de bir üreticimizin ihracatını yönlendirmek üzere yapılan masabaşı araştırmamız için gönderdiğimiz bilgi talebi yazımıza, önemli merkezlerden birinde bulunan bir Ticaret müşavirimizin verdiği cevabı paylaşmak isterim. 
Müşavirimizden istenilen bilgilerin niteliğini, “Lütfen bize ticaret odası adresi veya Kompass'tan alınan bilgileri göndermeyiniz, bunları buradan temin edebiliyoruz, sizden ricamız geçerli güncel adresleri göndermenizdir“ diye belirtmemiz üzerine, ellerinde başka bilgi olmadığını belirten “Bu yüzden size bir liste gönderemiyoruz“ cevabı gelmiştir 

Ayrıca, aynı müşavirlikten şaka yapar gibi gelen “Güncel bilgilerin neler olduğunu“ soran iletilerine verdiğimiz “Güncel piyasa bilgilerinden kastımız şu anda aktif olarak çalışan firmaların bilgileri olup bazı eski katalog bilgilerindeki çalışmayan firma adresleriyle vakit kaybetmemektir “ şeklindeki açıklamamız üzerine, iletişim tamamen kesilmiştir.
Burada isim vermiyoruz zira işimiz kişilerle değil sistemledir.
Atanmalarında bir takım güç odaklarını arkalarına almaya çalışanların sistem dışında bırakılmaları gerek şarttır. Eğer 2023 hedefi olan 500 milyar ABD Dolarına gerçekten erişmek istiyorsak, “Uç beyleri“ olarak nitelendirebileceğimiz ticaret müşavirlerimizin, TİCARİ NİTELİKLERE sahip olmalarını sağlamalıyız. Bu bürokratlarımızın eğitim olarak çok nitelikli olmaları bir başlangıçtır. Ancak iş hayatının çarkları bürokrasiden biraz farklı dönmektedir. Müşavirlerimiz hem bürokrat, hem de iş insanı olmak zorundadır.

Ticaret müşavirlerimizi bürokratik işler ve raporlardan ziyade, ticari işler ve raporlarla meşgul etmeliyiz. Suyu taşıyanlarla, testiyi kıranları ayırmalıyız. Ofis içi işlerden çok, içerisinde bulundukları piyasanın işleri ile ilgilenebilmelerini sağlamalıyız.
Oldukça güncel ve aradıklarımızı bulabildiğimiz bilgileri veren (çalışkan) müşavirlerimize de buradan tekrar teşekkür etmek isteriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019