Trump’ın seçilmesi pozitif

Atılım MURAT
Atılım MURAT AYKIRI FİNANS amurat@etu.edu.tr

Donald Trump seçim döneminde açıkladığı ekonomi projelerini hayata geçirirse bu hem Amerikan ekonomisi açısından hem de dünya ekonomisi açısından pozitif olur. Çünkü Trump vergi oranlarını agresif biçimde düşüreceğini söylüyor. Bu da ABD’de bütçe açığını artırır. Obama’nın ikinci döneminde ABD’nin bütçe açığı belirgin biçimde düşmüştü. Trump döneminde bütçe açığının ciddi bir şekilde artması orta vadeli büyümeyi destekler. Kısa vadede ise Başkan Trump’ın gelişi tüm finans piyasalarında bir dalgalanma yaratır. Orta vadede finans piyasalarında bekleyebileceğimiz en önemli husus, büyümenin finansal varlık fiyatlarını destekleyeceğidir. Yani piyasada şu kural işleyecek: Kısa vadede belirsizliğe bağlı panik havası, orta vadede ise ekonomik büyüme ve finansal varlık fiyatlarında artış.

Gelelim en çok merak edilen soruya... Fed Başkanı Yellen’in kaderi dolayısıyla doların kaderi ne olacak? Trump seçim döneminde Yellen ile çalışmayacağını söyledi ama teamüller doların patronunun 15 ay daha koltuğunu koruyabileceği sinyalini veriyor.

Piyasalar Clinton’ın Başkan seçileceğini dolayısıyla Aralık ayında Fed’in yüzde 85 olasılıkla faiz artıracağını fiyatlıyordu. Şimdi Trump’ın seçilmesiyle bu olasılık yüzde 50’nin de altına düştü. Ama önümüzdeki haftalarda güçlü ekonomik veriler gelirse, Trump’ın kazanmasına rağmen Fed faizi yine artırabilir. Aksi hali Fed’in siyasi gelişmelerin etkisinde kaldığının da bir göstergesi olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dolar yükselir düşer 28 Ağustos 2019