WEConnect International’in hedefi ekonomiyi kadına çevirmek

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Dünyadaki büyük global şirketlerin satın alma zincirinin sadece yüzde 1’ini kadınların sahip olduğu işletmeler oluşturuyor. Bu oranı yüzde 2’ye çıkarmak bile yüzde 100 artış anlamına geliyor.

WEConnect International işte bu noktada devreye giren bir sivil toplum kuruluşu. Önemli bir misyon üstleniyor: Kadınların sahip olduğu işletmeleri, global şirketlere tanıtmak.

WeConnect International, en az yüzde 51’ine kadınların sahip olduğu, yönettiği ya da kontrol ettiği işletmelere, veritabanına ücretsiz kaydolma, çok uluslu şirketlerle bağlantı kurma, eğitim, danışmanlık ve sertifika alma fırsatı sağlıyor.

Böylece kadınların sahip olduğu işletmelere kendilerini geliştirme olanağı sağlarken, üyesi olan kurumsal şirketlere de tedarik zincirlerinde bu işletmelerle çalışma imkanı sunuyor.

Hedef, ağa katılan işletmeleri güçlendirmek ve tedarik zincirinin bir parçası haline getirmek ve hatta bir adım daha önde olmalarına destek vermek.

2013 yılından bu yana Türkiye’de de faaliyet gösteren WEConnect International, son olarak CitiGroup, Accenture, P&G ve EY’ın bir taahhütte bulunduğu Global Citizen platformunda yer aldı. Bu taahhüt kapsamında 4 büyük firma önümüzdeki üç sene boyunca global boyutta 400 milyon dolarlık satın almayı kadın tedarikçilerden yapacak.

WEConnect International Türkiye Koordinatörü Nilay Çelik, çalışmalarını şöyle anlatıyor:

“Dünyadaki büyük global şirketlerin satın alma zincirinin sadece yüzde 1’ini kadınların sahip olduğu işletmeler oluşturuyor. Bizim hedefimiz ekonomiyi kadına çevirmek; tedarik zincirinde çeşitlilik yaratmak. Ülkemizdeki kadın iş sahiplerini platformumuza katarak, kurumlar ve iş sahipleri arasında tedarik fırsatları yaratmayı hedefl iyoruz. Bunun yanı sıra, kadın iş sahiplerinin büyük kurumsal satış fırsatlarında başarılı olabilmeleri için ihtiyaç duyduları eğitimlere ulaşmalarını da sağlıyoruz. WEConnect International, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü. Hedefimiz kadın işletme sahiplerini global şirketlerle bir araya getirmek ve onlara satış yapabilmelerini sağlamak. Büyük şirketler kadınlardan satın almak isteseler de, kadınların sahip olduğu şirketleri bulmakta zorlanıyorlar. Platformumuzda 95’den fazla ülkeden kayıtlı yaklaşık 5 bin kadın girişimci var. Türkiye’de ise 220 kadın işletmeci üyemiz var. Şu anda üyelerimiz arasında yaklaşık 65 çok uluslu şirket mevcut. Bu kurumlar kadın iş sahiplerinden satın alma yapıyorlar. Üyemiz olan işletmeler, hem Türkiye ve hem de uluslararası pazarlarda, çok farklı kurumsal ihtiyaçlara yönelik satış yapma fırsatı yakalıyorlar. Platformda yer alan tedarikçi işletmeler de birbirlerini görebiliyorlar, işbirlikleri gerçekleştirebiliyorlar.”

Bağlantı içinde olmak

WEConnect International, kadın girişimciliğini destekleyen sivil toplum örgütleri ile işbirlikleri yapıyor; daha fazla kadın girişimcinin platforma katılması için farklı etkinlikler, konferanslar düzenliyor. Kadınların birbirini tanıdıkça, kendilerini daha fazla duyurdukça ve bir araya gelerek güçleneceklerine inanan WEConnect International, isminden de anlaşılacağı gibi, iletişimin, bağlantı kurmanın gücünü ön plana çıkarıyor. Eğer siz de bir kadın girişimciyseniz ve bu büyük ağa dahil olarak, güçlenmek istiyorsanız, yapmanız gereken adresine mail atıp, kendinizi tanıtmak.

EY, İŞİNİ BÜYÜTME TUTKUSU OLAN KADINLARA DESTEK VERİYOR

EY, WEConnect International üyeleri arasında yer alan global şirketlerden biri. EY, çeşitlilik stratejisi kapsamında kadın tedarikçilerin desteklenmesine liderlik eden şirketler arasında. Bu strateji, hem tedarik zincirinde çeşitlilik sağlıyor, hem de inovatif çözümler geliştirilmesine, çözüm süreçlerinin hızlandırılmasına fayda sağlıyor. Bu sayede tedarik zincirinde fırsat eşitliği oluşturuluyor. Bu arada EY Türkiye’nin Girişimci Kadın Liderler Programı’ndan da bahsetmekte fayda var. Başarılı rol modellere ve iş geliştirme çevrelerine erişimin, girişimcilerin işlerini büyütmeleri için ne kadar önemli olduğunun bilincinde olan EY, Türkiye Girişimci Kadın Liderler Programı ile işlerini büyütme hedefi, tutkusu ve potansiyeli olan kadın girişimcilere ulaşıyor ve onların hedefl erini gerçekleştirmelerine yardım edecek bir program sunuyor.

GÜNÜN SÖZÜ
Hiçbir zaman başarıyı düşlemedim, onun için çalıştım. ..
Estee Lauder

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar