Yeni pazarlara açılanlar

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Türkiye İhracatçılar Meclisi ( TİM ) tarafından, düzenli olarak yapılan, İhracatçı Eğilim Araştırması'nın 2014 4'üncü çeyrek sonuçlarına baktık. En çok ilgimizi çeken noktanın, ankete katılan firmaların, yeni pazarlara girme konusundaki beyanları oldu. En düşük oran %39.7 ile “Diğer” diye adlandırılan grup olmak üzere, ilk 500 listesindeki firmalar %48.7 ve ikinci 500 listesindeki firmalar %48.6 oranlarında yeni pazarlara girdiklerini beyan etmişler. Bu çapta bir “Yeni Pazarlara Girme” beyanı, gerçekten şaşırtıcı ve fazlasıyla memnuniyet verici.

“Yumurtaları aynı sepete koymamak” deyimini sık sık kullanırız ve ihracatımızın Avrupa Birliği (AB) pazarına bağımlı görünümünden kurtulması yönündeki çabaları destekleriz.
Bu çerçeveden olmak üzere, birçok ihracatçı dostumuzun aklındaki Afrika pazarlarına farklı bir bakış açısı ile yaklaşmak istiyoruz.

Her ne kadar ülkelere bireysel temelde yaklaşarak pazarlama çalışmalarımızı tasarlıyorsak da Afrika kıtasında, birçok ülke bir araya gelerek ekonomik işbirliği organizasyonları kurmuş durumdalar. Bu organizasyonlar da AB gibi, özellikle ekonomik işbirliği yapmak üzere kurulmuşlar. Yerimiz yettiğince bunları açıklayacağız ancak ince detaylarına girmek pek mümkün olmayacak.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 1975 yılında kurulmuş ve 15 ülkeden oluşuyor. Bu topluluğu oluşturan ülkeler Nijerya, Nijer, Senegal, Sierra Leone, Togo, Mali, Liberya, Benin, Gana, Gine, Gine Bissau, Gambiya, Cabo Verde, Burkina Faso ve Fildişi Sahili. Bu birlik içerisindeki ülkelerin toplan nüfusu 2013 için 340 milyon olarak tahmin edilmiş. Birlik üyelerinin malların ve kişilerin serbest dolaşımı ilkesini benimsemiş olmaları önemli. Bu da bu ülkelerden herhangi birinde yerleşik olmak, ötekilerine de daha kolay erişim olanağı sağlıyor.

Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA), Afrika'nın en büyük ekonomik topluluğu. 19 üye ülkesi ile serbest ticaret sahası oluşturmuş durumda ve yaklaşık 390 milyonluk bir nüfusa sahip. Bu ülkeler Burundi, Comor, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Mısır, Eritre, Etiyopya, Kenya, Libya, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Ruanda, Şeyşeller, Sudan, Swaziland, Uganda, Zambia, ve Zimbabwe.

Doğu Afrika Topluluğu (/EAC), Burundi, Kenya, Ruanda, Tanzania,ve Uganda’dan oluşuyor ve 143,5 milyon nüfusu var. 2005 yılında Gümrük Birliği'ni ve 2010 yılında da ortak pazar oluşturmuşlar.
Güney Afrika Gelişme Topluluğu (SADC), Angola, Botswana, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mozambik, Namibya, Şeyşeller, Güney Afrika, Swaziland, Tanzanya, Zambiya, Zimbabwe’den oluşan 15 ülkelik bir topluluk. Toplam 227 milyon nüfusa sahip. 2010 itibariyle 575.5 milyar ABD Dolarlık bir gayrisafi milli hasılası var.

Orta Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECCAS), Angola, Burundi, Kamerun, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi, Çad, Sao Tome ve Principe ülkelerinden oluşuyor ve 121 milyonluk bir nüfusu barındırıyor.

Afrika'nın önde gelen toplulukları bunlar. Buralara yelken açmak isteyen ihracatçı dostlarımızın, ülkeleri bireysel olarak değerlendirmeleri yerine, kendilerine bu toplulukların neler getirebileceğini düşünmelerini ve ona göre planlama yapmalarını salık veririz.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019