Zonguldak, Bartın ve Karabük İhracat Zirvesi

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ sefik@utided.org

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından koordine edilen ve Batı Karadeniz İşbirliği Platformu’nun (BKİP) katkılarıyla düzenlenen İhracat Zirvesi, geçtiğimiz hafta cuma günü Zonguldak’ta yapıldı. 

Romanya Türk İş Adamları Derneği Başkanı Sayın Aykut Akbulut, Romanya ticaret hayatı ile ilgili bilgiler vererek, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımcı trafiğinin nasıl artırılabileceğine dair ipuçları verdi. Biz de “İhracatı Nasıl Arttırabiliriz” başlığı ile yaptığımız sunumda, yurt dışı pazarlarda kalıcı olabilmek için ihracatçılarımızın, nasıl bir yol haritası çizmeleri gerektiğini anlatıp, genellikle yapılan yanlışlara ve ihmallere vurgu yaptık. 

“Batı Karadeniz’de İhracat” bölümünde panelist olan Miray Gemi Acenteliği, Cenk Group ve Balta Lojistik firmaları yaptıkları sunumlarda bölgenin ihracatı hakkında, özellikle Ro-Ro taşımacılığı ve gümrükler hakkında detaylı bilgiler verdiler. 

Öğle arasından sonraki “Bölgemizden Başarı Örnekleri” oturumunda da, Madeş Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır üretimlerinin yarıdan fazlasının ihracat gittiğini belirtti. EMKO Isıtma Sistemleri temsilcisi Sayın Önder Özdemir’in ihracatlarının yaklaşık yüzde 15 kadarının Çin’e yapıldığını söylemesi bizleri memnun etti. Çanakçılar Şirket Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Sezai Çanakçı da Çin’e ihracat yaptıklarını belirtince keyfimiz daha da arttı. Ayanoğlu Doğa ve Su Ürünleri Genel Müdürü Sadık Ayanoğlu da kara salyangozunu işleyerek tamamını ihraç ettiklerini anlattı. Arada konuştuğumuz Sandalye Fabrikası Genel Müdürü Sayın Ali Karakaş’ın ihracat heyecanı bizleri de heyecanlandırdı. Konuştuğumuz diğer sanayici ve tüccar dostlarımızın, ihracat yönelik tavırları ve çabaları bölge için umut verici. 
Önlerindeki engellerin bir an önce kaldırılması gerek. Sayın Rüştü Bozkurt’un dilinden düşürmediği Filyos Projesi ne zaman ayağa kalkar acaba? Bölgenin iş insanları dostlarımızın kendi olanakları ile ilgili olarak yaptıkları şakayı hep hatırlayacağım; “Yolumuz var, bir türlü yapılamaz, demiryolu var trenimiz yok, havaalanı var uçak seferleri yok.” Gerçekten de kara, hava, deniz ve demiryoluna sahip nadir bölgelerimizden birisi bu yöre. Üstelik iş hayatının merkezi İstanbul’a ve siyasetin merkezi Ankara’ya bir kaç saatlik mesafede. Gel gör ki olanaklar yokmuşçasına sıkıntılı bir iş ortamı var. 

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile beraber Batı Karadeniz İşbirliği Platformu diye adlandırılan gönüllü bir oluşumun önderliğinde bölge, ihracat doğru emin adımlarla yürüyor. Üç yıl kadar önce Zonguldak’ta bir toplantı yapmış ve bölgenin ihracatı için neler yapılabileceğini tartışmıştık. O günden bu yana, BAKKA’nın ve yöneticilerin kararlı tutumu ile niyetlerin eyleme dönüştüğünü görüyoruz. Gördüklerimiz ve duyduklarımızı anlatmaya sohbet köşemiz yetmez amma dilerim diğer yörelerimizde de aynı şeyler filizleniyordur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019