Zor hafta

Orkun GÖDEK
Orkun GÖDEK Bakış Açısı

İçeride Türk lirası cinsinden değerlenen varlıklar açısından zor bir haftayı daha geride bıraktık. Getiri eğrisinin tüm vadelerinde faiz yükselişi devam ederken, Türk lirası farklı para birimlerine karşı çaprazlarda zayıflama eğilimini korudu. Hisse senedi piyasası zaman zaman dış varlıklar ile ilişkisini bozmak istemese de 106 bin seviyesinin hem destek hem de direnç açısından önemi bir kez daha anlaşılmış oldu.

Yatırımcı nezdinde TCMB’nin attığı ve atması muhtemel adımlar tartışılıyor. Şu aşamada “hiçbir şey yapmıyor” demek de, “yapılanlar yeterli, gerek yok” demek de sağlıklı yorum kapsamına girmiyor. Son durumda bankaların borçlanma limitleri üzerinden yapılan ayarlama ile bankacılık sistemine günlük bazda sağlanan fonlamanın tamamı Geç Likidite Penceresi (GLP) üzerinden yani yüzde 12.25 faiz oranı ile gerçekleştirilmeye başlanmış durumda. 21 Kasım tarihinde karar açıklaması, 22 Kasım’da ise ilk uygulaması takip edildi. Resmi makamların mevcut gidişattan çok da mutlu olmadığını anlamak açısından, hiç olmazsa da “sinyal etkisi” olarak görerek duruma yaklaşmak, gidişatı anlayabilmek açısından yardımcı olacaktır.

Sinyal etkisi dediğimiz kavramın nasıl çalıştığını ise kısmen Çarşamba günü, büyük ölçekte ise Perşembe günü yakından takip etme şansımız oldu. Evet, her ne kadar Perşembe günü yaşanan kur ve faiz hareketinde dış piyasalardaki likidite düşüşü ve tatil etkisi belirleyici olsa da son dönem içerisinde istediğimizde nasıl negatif ayrışabildiğimizi de unutmamak gerek. Şimdi beklenti, başlatılan sözlü yönlendirme ve kısmen aktifleşme durumunun devam ettirilmesi yönünde. Sepet kurda gelinen seviyeler ve gelecek dönem enflasyon beklentilerindeki bozulmayı düşündüğümüzde TCMB’nin sürecin pozitif yönde evrilmesine katkıda bulunacağını söylemek mümkün.

Yazıyı sonlandırırken TCMB tarafından açıklanan gecikmeli -17 Kasım haftasına ait- verilere de değinmekte fayda var. Buna göre, eldeki veriler ışığında bir iyi bir de kötü haberden bahsedilebilir. İyi taraf, yurtdışı yerleşiklerin veri döneminde bono-tahvil pozisyonlarında çözülmeden yana tavır koymamış olmaları. Neden önemlidir? Yıl içerisinde yüklü pozisyon alındığından hızlı portföy çıkışına neden olabilecekleri için. Öte yandan, yurtiçi yerleşiklerde bir miktar yabancı para mevduat biriktirme durumu izleniyor son iki haftadır. Negatif midir? Şu aşamada korkulacak kadar değil. Zira tüzellerin ağır basan taraf olduğunu görüyoruz. Bunun da temelinde açık döviz pozisyonları yer almakta.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
ECB hamleleri ve riskler 14 Eylül 2019
GOÜ heyecanı her yerde 07 Eylül 2019
Beklemekle oluyor mu? 17 Ağustos 2019